Hlavní obsah

Porážka v Davis Cupu se zdá nemožná, trumfy drží Češi

Praha

Ať se na to člověk dívá z jakékoli strany, z jednoduché rovnice vychází jasný výsledek. Daviscupové střetnutí s Argentinou se snad ani nedá prohrát. Vybrali jsme pět důvodů, proč by o víkendu měli postup do finále slavit čeští obhájci trofeje.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Čeští reprezentanti Tomáš Berdych (vpravo) a Radek Štěpánek na otevřeném tréninku před semifinále tenisového Davisova poháru Česko - Argentina.

Článek

BERDYCHOVA FAZÓNA

Na grandslamech to letos dál než do čtvrtfinále nedotáhl, ale při turnajích série Masters byl v semifinále hned čtyřikrát, a tak Tomáš Berdych ve světovém žebříčku poskočil na své kariérní maximum – 5. místo. „Je za mnou nějaká práce, podařilo se mi ustálit výkony," cení si hráč, který příští úterý oslaví 28. narozeniny. Už loni měl Berdych v DC bilanci 10:1 a znovu bude českou nukleární zbraní.

ROZEHRANÝ ŠTĚPÁNEK

V lednu v Austrálii hrál možná životní tenis, pak ale musel Radek Štěpánek pod nůž a při čtvrtfinále v Kazachstánu bylo znát, jak je po operaci zad nejistý. Jenže uplynulo pět měsíců a čtyřiatřicetiletý veterán se vrátil do týmu coby vítěz US Open v deblu. „Fyzicky se cítím dobře a s časovým posunem se už poperu," říkal Štěpánek. Pokud by v pátek nenastoupil do dvouhry, bylo by to překvapení.

ARGENTINCI BEZ OPOR

Jihoameričanům zůstala doma světová sedmička, ale i jeden z nejostřílenějších daviscupových hráčů v celé historii soutěže. „Del Potro nám oznámil, že letos s reprezentací nepočítá," povzdechl si argentinský kapitán Martin Jaite, jenž postrádá i zkušeného Davida Nalbandiana. „Ten už se víc než o tenis zajímá o auta," prozradil český kapitán Jaroslav Navrátil.

RYCHLÝ KURT

Kdo přijel do pražské O2 Areny, spustil litanie na povrch. Srbům připadala antuka moc měkká, Španělům koberec dokonce neregulérní. „Na něčem tak rychlém jsem asi opravdu nehrál, ale musíme se přizpůsobit, ne nadávat," říká Juan Mónaco. Argentinci mají vyrovnaný tým, jejich doménou je ale antuka. Kurt je však šitý na míru Štěpánkovi s Berdychem. Soupeři nezbývá než překvapit. Třeba tím, že místo bojovníka Berlocqa nastoupí do dvouhry Zeballos, jenž letos jako jeden ze tří hráčů získal Nadalův skalp.

PROSTŘEDÍ

Kdo byl loni na finále se Španělskem, nezapomene na triumfální oslavy se salátovou mísou a na podporu diváků tenisté opět spoléhají. „ Fanoušci jsou další člen našeho týmu," říká Štěpánek.

Aktiv na straně soupeřů tak před dnešním poledním losem na Staroměstské radnici v Praze moc není, ale Berdych varuje: „Loni byli proti nám favorité Argentinci, a jak dopadli... Něco takového nesmíme doma připustit."

Reklama