Hlavní obsah

Přemožitel Federera popisuje hrůzy války: Vraždí rodiny a znásilňují ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada ukrajinských sportovců se rozhodla bránit svou vlast po útoku ruského agresora se zbraní v ruce. Jedním z prvních, který narukoval do armády, byl bývalý tenista Sergej Stachovskij, který místo toho, aby si užíval klidný rodinný život, denně nasazuje život ve válce. V jednom z rozhovorů nyní popisuje svou každodenní rutinu a vyjádřil se také k účasti ruských sportovců na velké propagandistické akci v Moskvě.

Foto: @NormanSchumann3, Twitter

Ukrajinský bývalý tenista Sergej Stachovskij brání Kyjev.

Článek

Šestatřicetiletý tenista se v lednu poprvé nekvalifikoval na Australian Open a poté ukončil kariéru. Místo toho, aby si přemožitel Rogera Federera z druhého kola Wimbledonu z roku 2013 Sergej Stachovskij užíval „sportovního důchodu" a trávil čas s manželkou a svými třemi dětmi, ještě před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu narukoval do aktivních záloh ukrajinské armády.

„Všechno, co bývalo naším každodenním životem, přestalo existovat," řekl Stachovskij, který nyní působí v Kyjevě a spolu s kolegy se snaží zajistit bezpečí pro civilní obyvatelstvo. „Jsme skupina tří až pěti lidí. Máme sektor, ve kterém hlídkujeme. Každý má dvouhodinovou směnu, pak šest hodin odpočinku, a tak stále dokola, ve dne, v noci," řekl německému deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Hlídáme, aby se v obchodech nevyskytovali ruští agenti a bráníme záškodníkům," říká. Všichni jsou podle něj odhodlaní pomstít se Rusům za zvěrstva, kterých se na civilistech dopouští. „Vyvražďují celé rodiny, bezdůvodně zabíjejí, znásilňují...," popisuje hrozivé detaily.

Blízcí bývalého tenisty jsou naštěstí podle jeho slov v bezpečí v Budapešti. „Když slyšíte Putina říkat, že Ukrajina nikdy neexistovala, že ji vytvořil Sovětský svaz, Lenin, že nikdy neměla historii, pak pochopíte: pokud Ukrajina tuto válku prohraje, bude vymazána ze všech učebnic dějepisu. Jako země zmizí z povrchu zemského," dodává smutně. Zároveň však děkuje všem za podporu, které se jeho zemi dostává od běžných lidí.

„Psal mi, že chce, aby byl brzy mír," řekl Stachovskij, že se mu ozval i švýcarský tenista Roger Federer, který se společně se svou ženou skrze svou nadaci snaží pomáhat ukrajinským dětem.

Na svém Instagramu se Stachovskij také vyjádřil k velké propagandistické akci, která se konala na moskevském stadionu v Lužnikách za hlasité podpory řady úspěšných ruských olympioniků. „Hodně z nich tráví rádo čas v Evropě a teď přijedou a podporují Putina? Mají tisíce podporovatelů z celého světa na sociálních sítích a pak říkají, že sport a politika se nemají míchat? Všem by měla být zakázána účast na všech možných sportovních akcích, nemělo by jim být umožněno cestovat, žít mimo Rusko, aby pochopili, jak Rusko ve 21. století opravdu funguje," uvedl otevřeně.

Reklama

Související témata: