Hlavní obsah

Rus světovou jedničkou v den invaze na Ukrajinu. Jsem pro mír, apeluje Medveděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I díky pomoci na dálku od českého reprezentanta Jiřího Veselého, který senzačně vyřadil v Dubaji Novaka Djokoviče, se během turnaje v Acapulku vyšvil Rus Daniil Medveděv do pozice světové jedničky. V nové roli už ve čtvrtfinále vyřadil Japonce Jošihita Nišioku. Sám ale přiznal, že splnění jeho životního snu je vzhledem k aktuálnímu dění silně zakaleno ostudnou vojenskou agresí jeho země proti Ukrajině.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Medveděv postoupil v Acapulcu do semifináleVideo: sntv

 
Článek

„Sledovat zprávy z domova po tom, co jsem se probudil tady v Mexiku, nebylo jednoduché," uvedl po výhře 6:2, 6:3 nad Japoncem.

„Jako tenista chci propagovat mír po celém světě. Hrajeme v tolika různých zemích. Sám jsem hrál v mnoha státech už jako junior, stejně teď jako profesionál. Není pro to vůbec jednoduché slyšet to, co se nyní děje. Jsem pro mír," apeloval 26letý rodák z Moskvy.

Vyzdvihl v tomto ohledu nedávný turnaj v Marseille, kde ovládl čtyřhru rusko-ukrajinský pár Andrej Rubljov, Denys Molčanov. Tohle bylo úžasné, protože lidé musí zůstat spolu," zdůraznil Medveděv.

Pak se vrátil zpět k aktuálnímu dění. „V těchto momentech člověk pochopí, že tenis není tak důležitý. Nebylo dnes pro mě snadné hrát, nicméně jsem rád, že se mi podařilo zvítězit, byl to ale pro mě hodně hektický den."

Kromě zpráv o válce se k němu ale hrnuly i gratulace k dosažení pozice světové jedničky. „Samozřejmě, jsem rád, že jsem se stal světovou jedničkou. Byl to odmalička můj cíl," těšilo tenistu. V semifinále se v Mexiku utká v repríze nedávného finále Australian Open s Rafaelem Nadalem.

„Hrát proti někomu z velké čtyřky či trojky je velkou poctou a výzvou. Na Australian Open jsem mohl (proti Nadalovi) zvítězit, ale nakonec to dopadlo tak, že jsem prohrál. Byla to tvrdá porážka, ale takový je sport," dodal.

Reklama

Související témata: