Hlavní obsah

Ruští a běloruští tenisté možná nebudou smět startovat ani na turnaji v Římě

Ruští a běloruští tenisté zřejmě ještě před Wimbledonem nebudou smět hrát na velkém antukovém turnaji mužů a žen v Římě, který se uskuteční od 8. května. Organizátoři turnaje jsou podle listu Corriere della Sera pod tlakem italské vlády, aby tenistům ze spojeneckých zemí zakázali po vzoru londýnského grandslamu účast.

Foto: Marta Lavandier, ČTK/AP

Aryna Sabalenková z Běloruska si možná letos na turnaji v Římě nezahraje

Článek

Podle milánského deníku hodlá italský premiér Mario Draghi, jenž opakovaně invazi ruských vojsk na Ukrajinu odsoudil, využít veškerého svého vlivu k prosazení zákazu startu ruských a běloruských profesionálů na Foru Italicu.

Pro vyloučení tenistů je i prezident Italského olympijského výboru Giovanni Malago, podle něhož je takové opatření v souladu s doporučením Mezinárodního olympijského výboru. MOV v únoru několik dnů po začátku ruské invaze na Ukrajinu vyzval sportovní organizace, aby ruské a běloruské sportovce na své akce nezvaly a nedovolily jejich účast.

Tenis je jedním z mála sportů, jenž sportovce obou zemí plošně nevyloučil. Mezinárodní federace ITF jim zakázala účast v týmových soutěžích včetně Davis Cupu a Poháru Billie Jean Kingové, mohou však jako neutrální hrát na turnajích profesionálních okruhů WTA a ATP i grandslamech řízených ITF. To se však netýká Wimbledonu, jehož představitelé ve středu informovali, že ruským a běloruským tenistům start v letošním ročníku nepovolí. Jejich rozhodnutí kritizují WTA, ATP i někteří slavní hráči současnosti a minulosti jako Novak Djokovič či Martina Navrátilová.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová dnes 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.