Hlavní obsah

SMEČE JANA KUKALA: Pálův kulich si budeme pamatovat. Vondroušová je hrdinka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zasloužená výhra, i když po složitějším průběhu, než se čekalo. Tenisový expert Sport.cz Jan Kukal se ve svém komentáři vrací ke kvalifikaci BJK Cupu proti Velké Británii. Rozebírá precizní výkony Markéty Vondroušové i dva české debuty v týmové soutěži.

Foto: Sport.cz s využitím www.facebook.com/CzechBJKCTeam

Štvanická antuka na britské tenistky platila, hra pod širým nebem ale přinutila účastníky sáhnout po netradičních doplňcích. Nehrající kapitán Petr Pála bojoval se zimou i s pomocí kulichu.

Článek

„Velikonoční svátky jsou plné tenisu. Oblíbený turnaj tradičně hostí Monte Carlo a ITF pak zasvětilo svátky kvalifikaci Billie Jean King Cupu. Nedošlo v ní k velkým překvapením, ale nečekaly se vyrovnané souboje USA s Ukrajinou, a už vůbec ne Česka s Velkou Británií. Favoritky to ale nakonec zvládly.

Kromě toho mě zaujaly dvě porážky Angelique Kerberové v Kazachstánu a především pak absence nejlepších hráček: Rumunky Halepové, Španělek Badosaové a Muguruzaové, Američanky Collinsové, Lotyšky Ostapenkové, Ukrajinky Svitolinové a v neposlední řadě naší Barbory Krejčíkové. Některé tenistky sice byly zraněné, ale mnohým ten nový formát týmové soutěže nevoní.

Dvě hráčky zazářily. Světová jednička Polka Iga Šwiateková ztratila během svých dvouher jediný game, ale měla slabší soupeřky než Markéta Vondroušová, která přišla jen o tři hry, ovšem suverénně zdolala i vítězku US Open Emmu Raducanuovou.

Vondroušová na domovských dvorcích I. ČLTK byla hrdinkou zápasu a daleko nejlepší hráčkou celého souboje. K tradičně světovým stopbalům přidala zlepšené podání, razanci úderů i pohyb. Hrála mnohem rychleji, než jak ji znám. Podobně dobře se ukázala už loni během finálového turnaje BJKC v O2 areně, kde neztratila ani set. Do budoucna by mohla být stejnou oporou týmu jako bývaly Lucie Šafářová, Petra Kvitová nebo Karolína Plíšková.

Premiéry absolvovaly sedmadvacetiletá Tereza Martincová a šestnáctiletá Linda Fruhvirtová. Martincová mohla vyhrát, protože měla na Raducanuovou setbol a ve druhém setu vedla 4:1. Vzhledem k síle našeho týmu nemusí ale v budoucnu tak snadno dostat další příležitost. V Praze neměla šanci na reparát, protože nejen kapitán Petr Pála, ale hlavně fanoušci byli hodně zvědaví, jak si povede Fruhvirtová.

Ta velkou bojovností dokázala zamezit hrozícímu fiasku. Za stavu 0:6, 0:3 to vypadalo zle. Ale pak odvrátila i tři mečboly a také dokázala Harriet Dartovou trochu víc unavit, což bylo důležité pro debl. Fruhvirtová měla nejisté začátky setů, prohrála ve všech třech sadách úvodní tři gamy, ale ono je to pochopitelné. První starty jsou těžké jak v BJK Cupu tak v Davis Cupu.

Křest má ale Fruhvirtová za sebou, což je dobře. Tentokrát ještě hrála příliš opatrně a špatně se pohybovala hlavně u forhendu. Největší rezervy jsou pak ve druhém podání. Ona má ale nejlepší výsledky na tvrdém povrchu a potřebuje delší čas, aby si na antuku zvykla, což ale není jen její problém.

Hrát na menším štvanickém kurtu pod otevřeným nebem a na antuce se nakonec ukázalo jako správná volba. Jediným rizikem bylo počasí, diváci mrzli a kapitán Pála svou oblíbenou kšiltovku vyměnil za méně elegantní kulich, který si budeme asi ještě dlouho pamatovat.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Markéta Vondroušová na kurtu kralovala

Ze soupeřek bych ocenil především Dartovou, která hrála výborně, i když jí možná hodně lidí podceňovalo, když viděli, že je 101. na žebříčku. Ona ale letos vyhrála pět zápasů na turnaji v Indian Wells, loni byla i ve wimbledonském finále mixu se Salisburym.

Nečekaně vyrovnaný duel má pro náš tým velkou výhodu v tom, že si děvčata zahrála i ostrý debl. A Karolína Muchová, která se vrátila na okruh po sedmiměsíční pauze, si připsala taky výhru, protože za reprezentaci toho zatím moc nenahrála.

Volba povrchu byla důležitá i kvůli tomu, že začíná antuková sezona. A víme z minulosti, že společné intenzivní týmové tréninky pomáhají k dobrým výkonům na individuálních turnajích. Méně už si uvědomujeme, že úspěchy na akcích WTA a grandslamech jsou skvělou reprezentací naší země."

Jan Kukal

Tenisový mistr ČSSR, dlouholetý daviscupový reprezentant, později trenér. Jeho spoluhráčem ve čtyřhře býval zejména Jan Kodeš, se kterým hrál i na mezinárodních turnajích. Dosáhli spolu semifinále na French Open 1972 a čtvrtfinále Wimbledonu 1973. S čs. týmem dosáhl vítězství v Poháru federace 1983. Jako kouč spolupracoval s Ivanem Lendlem, Hanou Mandlíkovou, Thomasem Musterem či Jiřím Novákem.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 Cristianová - Krejčíková 2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 konec
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  6 : 1, 6 : 4 Bejlek - Kalinská 6 : 1, 6 : 4 konec
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton