Hlavní obsah

Štěpánek, Paes - B. a M. Bryan 3:6, 6:3, 6:4Štěpánek s Paesem vyřídili světové jedničky a zahrají si o titul. Wawrinka smetl i Murrayho

New York
Aktualizováno

Tenista Radek Štěpánek si na posledním grandslamu sezóny US Open po roce opět zahraje o titul v deblu. Český reprezentant společně se svým parťákem Indem Leandrem Paesem ve čtvrtečním utkání vyřadili nejvýše nasazený domácí pár bratry Bryanovy 3:6, 6:3, 6:4 a oplatili jim loňskou finálovou porážku. Světovým jedničkám navíc překazili možnost získat kalendářní Grand Slam. Švýcar Stanislas Wawrinka poprvé v kariéře postoupil do semifinále mužské dvouhry. Poté, co vyřadil v osmifinále Tomáše Berdycha, si ve čtvrtek hladce poradil i s obhájcem prvenství Britem Andym Murraym, kterého překvapivě porazil 6:4, 6:3 a 6:2.

Foto: David Goldman, Reuters

Radost Radka Štěpánka a Inda Leandra Paese.

Článek
Fotogalerie

Štěpánek je v New Yorku ve finále už potřetí. Před rokem neuspěli s Paesem a před jedenácti lety prohrál v boji o titul s Jiřím Novákem. V nedělním finále se Štěpánek s Paesem střetnou s Rakušanem Alexanderem Peyou a Brazilcem Brunem Soaresem, nasazenými jako číslo dvě.

"Mám velký respekt vůči bratrům Bryanovým, ale když hrajeme s Radkem, tak je možné cokoli. Je to jeden z nejlepších partnerů, které jsem kdy měl," řekl Paes v rozhovoru na dvorci.

V semifinále se Štěpánek s Paesem po ztrátě první sady zlepšili. Ind skvěle returnoval i hrál na síti a český tenista se k němu přidal. "Po prvním setu jsme trochu změnili taktiku a čekali jsme na šanci, která přišla a hned jsme ji využili. Taky jsme mnohem lépe returnovali," komentoval Štěpánek obrat v utkání.

Pomohlo i jestřábí oko

Ve druhém setu vzali dvakrát podání Bobu Bryanovi a ve třetím od stavu 0:1 získali pět her v řadě. Důležité bylo, když za stavu 4:1 odvrátil Štěpánek při svém podání tři brejkboly a od čtvrtého česko-indický pár zachránilo jestřábí oko, které ukázalo, že Štěpánek neudělal dvojchybu. Bryanové sice ještě snížili na 4:5, ale pak šel podávat Štěpánek, začal esem z druhého servisu a utkání ukončil čistou hrou.

Čtyřiatřicetiletý Štěpánek může vybojovat druhý grandslamový triumf v kariéře, loni s Paesem zvítězili na Australian Open.

Bryanové letos opanovali Australian Open, French Open i Wimbledon a mohli se stát teprve druhým párem v historii, který získá všechny čtyři grandslamové tituly v jednom roce. Kalendářní Grand Slam získali jen Australané Ken McGregor a Frank Sedgman v roce 1951, sedmnáct let před začátkem profesionální éry tenisu.

Deblistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká se v semifinále střetnou se Serenou a Venus Williamsovými. Americké sestry vyřadily obhájkyně titulu a deblové jedničky Saru Erraniovou a Robertu Vinciovou z Itálie hladce 6:3 a 6:1. S Williamsovými české tenistky loni prohrály ve finále Wimbledonu a posléze i olympijských her v Londýně.

Obhájce Murray ve čtvrtfinále vypadl s Wawrinkou

Britský tenista Andy Murray vypadl na US Open překvapivě ve čtvrtfinále a neobhájí loňský titul. Vítěz letošního Wimbledonu prohrál se Švýcarem Stanislasem Wawrinkou po setech 4:6, 3:6 a 2:6. Osmifinálový přemožitel Tomáše Berdycha si zahraje v semifinále grandslamového turnaje poprvé v kariéře.

Třetí nasazený Murray, který turnajovou devítku dosud porazil v osmi ze třinácti vzájemných utkání, tentokrát na Švýcara absolutně nestačil. Za celý zápas se nedostal k brejkbolu a v úvodních dvou setech vždy jednou přišel o vlastní podání.

V infarktové koncovce prvního setu dokázal svěřenec Ivana Lendla odvrátit pět setbolů, než o podání přišel. Ve druhém setu ztrácel již od stavu 2:4. Ve třetí sadě potvrdil Wawrinka dominanci dvěma brejky a využil hned první mečbol po dvou hodinách a 17 minutách.

Murray tak přišel o sérii čtyř finálových účastí na posledních grandslamových turnajích, do kterých zasáhl. "Je úžasné porazit tu obhájce titulu po takovém výkonu. Po vyhraném prvním setu jsem se uklidnil a získal důležitou sebedůvěru pro zbytek zápasu," uvedl v rozhovoru na kurtu po utkání Wawrinka.

Švýcar nemohl hrát lépe

Posledním obhájcem titulu, který se nepropracoval ve Flushing Meadows alespoň do semifinále, byl v roce 2004 Andy Roddick. Americký tenista tehdy cestu za obhajobou svého jediného grandslamového titulu v kariéře skončil ve čtvrtfinále se Švédem Joachimem Johanssonem.

Wawrinka byl dosud ve čtvrtfinále grandslamového turnaje třikrát a vždy prohrál. Na US Open to bylo už v roce 2010, kdy nestačil na Rusa Michaila Južného, mezi osmičkou nejlepších skončil i letos na French Open a v roce 2011 v Austrálii.

"Bylo to úžasné, asi jsem nemohl hrát lépe. Jsem poprvé v semifinále grandslamu. Kromě Andyho jsem musel hodně bojovat i s podmínkami, které vůbec nebyly jednoduché. Hodně foukalo," řekl Švýcar, kterému patří desáté místo v žebříčku ATP.

O finále se utká Wawrinka se světovou jedničkou Novakem Djokovičem, který porazil ve čtvrtfinále ruského tenistu Michaila Južného ve čtyřech setech 6:3, 6:2, 3:6, 6:0. Zápas vypadal v prvních dvou sadách pro Srba na jasnou záležitost, ve třetím setu si však nezvykle vysokým počtem nevynucených chyb zkomplikoval situaci a utkání se protáhlo na dvě a půl hodiny.

"Byl jsem ve třetím setu pasivní a pustil ho do hry. Ale pak jsem zmobilizoval síly, začal se soustředit na každý bod a dostal zápas pod kontrolu," řekl Djokovič, který nastřílel 32 vítězných míčů, ale udělal neobvykle mnoho chyb - celkem 45.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 34,3 miliónu dolarů):
Muži:
Čtyřhra - semifinále:
Štěpánek, Paes (4-ČR, Ind.) - B. Bryan, M. Bryan (1-USA) 3:6, 6:3, 6:4
Peya, Soares (2-Rak./Braz.) - Dodig, Melo (10-Chorv./Braz.) 7:5, 6:4
Dvouhra - čtvrtfinále:
Wawrinka (9-Švýc.) - Murray (3-Brit.) 6:4, 6:3, 6:2
Djokovič (1-Srb.) - Južnyj (21-Rus.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:0
Ženy:
Čtyřhra - semifinále:
Bartyová, Dellacquaová (8-Austr.) - Mirzaová, Čeng Ťie (10-Indie/Čína) 6:2, 6:2
Čtyřhra - čtvrtfinále:
S. Williamsová, V. Williamsová (USA) - Erraniová, Vinciová (1-It.) 6:3, 6:1
Juniorky:
Dvouhra - 3. kolo:
Siniaková (3-ČR) - Marfutinová (Rus.) 6:1, 6:2.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Kalininová, Šimanovičová (5-Ukr./Běl.) 6:1, 6:3

Reklama

  1 : 6, 3 : 6 Bejlek - Rybakinová 1 : 6, 3 : 6 konec
20240429T19 : 15:00+0200
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek
Rybakinová
  6 : 4, 7 : 6 Lehečka - Monteiro 6 : 4, 7 : 6 konec
20240429T13 : 15:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro
  Skreč Menšík - Auger-Aliassime Skreč konec
20240429T17 : 00:00+0200
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík
Auger-Aliassime
  Nadal - Lehečka dnes 21 : 30
20240430T21 : 30:00+0200
Nadal vs. Lehečka
Nadal vs. Lehečka
Nadal
Lehečka