Hlavní obsah

Štěpánek trpěl a daviscupového parťáka nenapodobil: Motala se mi hlava, nešlo pokračovat

Jediného zástupce bude mít český tenis ve druhém kole mužského singlu Australian Open, úvodního grandslamového turnaje roku. Na postup Tomáše Berdycha nenavázali Lukáš Rosol, jenž propásl tři mečboly v utkání se Španělem Robredem, Jiří Veselý v duelu s Jihoafričanem Andersonem a naposledy ani zkušený Radek Štěpánek, který rovněž neudržel vedení 2:0 na sety a zápas se Slovincem Blažem Kavčičem v obtížných klimatických podmínkách musel ze zdravotních důvodů vzdát.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Zklamání v obličeji Radka Štěpánka.

Článek

Pětatřicetiletý dvojnásobný vítěz Davisova poháru médiím přiznal, že hned na začátku duelu ucítil prudkou bolest za krkem, jež ho pak v pohybu na dvorci limitovala.

„V přípravě jsem udělal strašně moc a cítil jsem se skvěle. Vyhrál jsem dva sety, nechtěl vzdát. Vzal jsem si i prášky, ale pomohly jen na chvíli, dál už to prostě nešlo," řekl Radiožurnálu Štěpánek, který tak nezopakuje loňskou účast ve 3. kole turnaje a přišel i o atraktivní duel se sedmnáctinásobným grandslamovým šampiónem Rogerem Federerem, jenž by byl v Melbourne v případě postupu jeho příštím soupeřem.

Prášky pomohly jen na chvíli

I přes potíže začal Štěpánek v premiérovém měření sil s Kavčičem výborně, vedl už 4:1, ale v sedmé a v jedenácté hře ztratil servis a Slovinec podával na zisk prvního setu. Pětatřicetiletý český matador však zabojoval a dotáhl sadu do tie breaku, v němž dominoval.

Získal ještě druhý set, pak se ale zdravotní problémy spojené s čtyřicetistupňovým vedrem vykonaly své: za půl hodiny prohrál Štěpánek třetí dějství hladce 1:6 a za stavu 0:2 ve čtvrtém český hráč zápas po necelých třech hodinách skrečoval.

Otazník nad čtyřhrou

„Cítil jsem, že nemám na to pokračovat. Jakmile jsem se podíval nahoru, motala se mi hlava," přiblížil svoje zdravotní trable. „Musel jsem z kurtu odejít," dodal zklamaně přítel Petry Kvitové, jež se s turnajem rozloučila už o den dříve po překvapivé prohře s Luksikou Kumkhumovou z Thajska.

Rodák z Karviné je v Melbourne přihlášen také do čtyřhry s Indem Leanderem Paesem, s nímž před dvěma lety v Austrálii triumfovali. O tom, zda bude schopen nastoupit, napoví až návštěva u lékaře. „Asi mám zablokovaný obratel, ještě půjdu na vyšetření," potvrdil Štěpánek.

Reklama

Související témata: