Hlavní obsah

Strýcová je čestnou občankou Plzně. Je to pro mě obrovská pocta, reagovala na ocenění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Světoznámá tenistka Barbora Strýcová získala další titul. Tentokrát ale nejde o sportovní cenu. V sobotu se stala čestnou občankou Plzně, odkud pochází. Zařadila se tak po bok Václava Havla, Josefa Skupy či Miroslava Zikmunda.

Foto: Martin Pecuch, Sport.cz

Barbora Strýcová je čestnou občankou Plzně

Článek

Ocenění převzala od plzeňského primátora Romana Zarzyckého. „Je to pro mě obrovská pocta. Trochu mě to překvapilo a trochu taky dojalo,“ pronesla dvojnásobná vítězka Wimbledonu a olympijská bronzová medailistka ve čtyřhře.

Právě v západočeské metropoli s tenisem začínala. Domovským klubem se stal TK Slavia Plzeň. „Slavii miluji. Je to úžasný klub, který mě naučil hrát. Pokaždé, když tam jdu, se mi vynořují vzpomínky. A pokud můžu, ráda si zahraji na kurtě číslo šest nebo sedm, kde jsem trénovala,“ řekla.

Raketu poprvé držela v ruce už ve třech letech. „S Evou Birnerovou, Andreou Hlaváčkovou a Julií Mazínovou jsme nejdřív hrály za zdí a dělaly bunkry. Pak jsme přemístily na zeď a později na kurty. Strávily jsme tam úžasné dětství,“ popsala.

A jako malou ji vzali prarodiče na Wimbledon. „To byl osud,“ smála se. Na nejstarším a nejslavnějším tenisovém turnaji světa vyhrála čtyřhru v roce 2019 a také letos. K jejím dalším úspěchům patří bronz z olympiády v Riu de Janieru, který vybojovala s Lucií Šafářovou. Byla světovou deblovou jedničkou, na okruhu WTA získala dva tituly ve dvouhře a 32 titulů ve čtyřhře. Šestkrát triumfovala v týmovém Fed Cupu. „Nejenže inspiruje mladší generace nadějných talentů, ale předává jim své bohaté zkušenosti,“ ocenil primátor Strýcovou.

Plzeň má v jejím srdci speciální místo. „Byla a bude to moje město, za které jsem hrála a reprezentovala. Vždycky se k ní budu hlásit,“ podotkla sportovkyně, jež v září na turnaji US Open ukončila dvacetiletou profesionální kariéru.

Díky tomu zavítá na západ Čech častěji. „A syn tady má babičku, takže se do Plzně vracím mnohem víc než dřív,“ doplnila. Dvouletý Vincent už dostal raketu. „Je pro mě důležité, abychom si spolu zahráli. Pokud se v něm projeví talent a bude mít nakročeno do velkého tenisu, podpořím ho. Ale samozřejmě mu řeknu, že tenhle sport má i stinné stránky,“ uvedla.

Nadále chce trénovat děti. Momentálně se ale především věnuje Vincentovi a odpočívá. „Jsou to teprve dva měsíce, co jsem ukončila kariéru. Nic nedělám a ani nechci. Mám zraněnou achillovku, kterou musím vyléčit. Čeká mě operace,“ nastínila.

Jak už před časem avizovala, ráda by zaběhla maraton nebo zkusila triatlon. „Musím se dát hlavně zdravotně do kupy a pak začnu trénovat,“ plánovala. A na programu je i oslava letošního vítězství ve Wimbledonu. „Přesný termín ještě nemám. Ale bude to velké,“ uzavřela.

Čestné občanství Plzně od roku 1945 dostalo 34 lidí, pět z nich o něj po sametové revoluci přišlo. Mezi oceněné patří například Václav Havel, Karel Gott, Miroslav Zikmund, Jiří Trnka nebo Jiří Suchý.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.