Hlavní obsah

Tenisová revoluce na spadnutí. Dojde na spojení? A jak by to bylo s Čínou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z dosavadních nesmělých úvah se rodí první konkrétnější kroky. Ale bude to ještě dlouhá cesta. Pokud tedy vůbec k pokusu o její završení dojde. V tuto chvíli to však vypadá, že je vůle na všech zúčastněných stranách. Cílem je Jeden tenis. Tedy spojení ATP a WTA, mužského a ženského turnajového okruhu.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Srbský tenista Novak Djokovič, ilustrační foto.

Článek

Myšlenky o sjednocení se tenisovým zákulisím táhnou delší dobu. „Jsem jediný, kdo si klade otázku, zda už není čas, aby se mužský a ženský tenis spojily?" zeptal se Roger Federer loni v dubnu na Twitteru. Bylo jasné, že sám rozhodně není.

Cíl velké akce? Společný systém hodnocení asociací WTA a ATP a také nastolení jednotnější kategorizace turnajů. Byly by ´pod jednou střechou´. Kalendář by se ovšem v zásadě neměnil.

Ze dvou se ale stane jeden: „ONE Tennis," to má být oficiální název toho, co vznikne očekávaným ´sňatkem´ dvou organizací.

A nyní by se věci mohly pomalu rozjet. Podle Sky News si obě organizace najaly finanční poradce, aby případnou fúzi prozkoumali.

Zdánlivě nemožné zborcení letitých tradičních zvyklostí by mohlo být reálné. Stačí si vzpomenout na nedávnou reorganizaci tenisových týmových soutěží.

Zvláště když je s tím spojena spousta peněz. Společnost CVC Investments, která už má prsty ve formuli 1 a míří i na španělskou La Ligu, má fúzi podpořit 600 miliony amerických dolarů. Spojení by mělo mimo jiné také pomoci rychleji kompenzovat ztráty z pandemie.

V některých otázkách jsou však obě strany stále daleko, připomíná blick.ch. Je to vidět na příkladu čínské hráčky Pcheng Šuaj. WTA v reakci na její případ údajného sexuálního obtěžování ze strany komunistického funkcionáře zrušila všechny nadcházející turnaje v Číně. ATP na druhé straně spoléhá na globální přítomnost, ´aby něco (i v takovýchto případech) mohla změnit´, jak řekl předseda Andrea Gaudenzi.

Reklama

Související témata: