Hlavní obsah

Jak obejít pravidla? Pořadatelé chtějí americký zázrak z Wimbledonu na US Open. Za každou cenu

Senzace, obrovské překvapení. Šok. Podobnými superlativy na adresu patnáctileté Cori Gauffové se během letošního ročníku Wimbledonu plnily stránky všech médií. Příběh nové americké hrdinky, která prolétla až do osmifinále Wimbledonu, šokoval celý svět. Není divu, že pořadatelé posledního grandslamového turnaje roku US Open chtějí předpokládanou tenisovou superstar budoucnosti představit domácím fanouškům. Má to však jeden podstatný háček.

Foto: Toby Melville, Reuters

Patnáctiletá Američanka Cori Gauffová se raduje ze senzačního postupu do osmifinále Wimbledonu poté, co vyřadila Slovinku Polonu Hercogovou.

Článek

Venus Williamsová, Magdaléna Rybáriková, Polona Hercogová a ještě předtím jen tak mimochodem tři tenistky v kvalifikaci. To je účet americké hvězdičky Cori Gauffové na letošním Wimbledonu, kde její jízdu ukončila v osmifinále až budoucí šampionka Simona Halepová.

„Jsem tak nadšená, když budu dál tvrdě pracovat, můžu jednou dosáhnout svých snů," říkala po svém tažení mladičká slečna. Navázat by na něj chtěla už na US Open, navíc před vlastními fanoušky.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Američanka Cori Gauffová po překvapivé výhře nad Venus Williamsovou ve Wimbledonu.

Divoké karty? Není problém

To má však zdánlivě jeden nepřekonatelný problém. Po Wimbledonu se sice Gauffová vyšvihla z 313. pozice na 141. příčku, ani to ji však podle pravidel ITF (Ženská tenisová asociace) nestačí k přímé účasti ve Flushing Meadows.

Američanka navíc nemůže obdržet od pořadatelů ani divokou kartu, a to kvůli pravidlu, které umožňuje využít této nabídky maximálně na třech turnajích v sezoně. Kromě toho tenistka do šestnácti let nesmí odehrát na turnajích WTA více než deset zápasů, což má za účel chránit mladé tenistky před přetěžováním.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Cori Gauffová po prohraném utkání s Halepovou

Zatímco druhé nařízení Gauffová splňuje, to první ne. Divokou kartu již obdržela na podnicích v Miami, French Open a právě Wimbledonu.

Ani tato skutečnost však USTA (Americká tenisová asociace) nezastavila. Podle jejího ředitele Chrise Widmaiera totiž mladičká hrdinka bez ohledu na dané nařízení v pavouku domácího grandslamu bude.

Foto: Toby Melville, Reuters

Plačící Cory Gauffová po životním triumfu ve Wimbledonu.

Peníze na prvním místě

Dle britských médií je hlavním důvodem snaha o podstatné navýšení zisků z reklam či televizních přenosů, což by účast Gauffové zajišťovala. To potvrzuje i další údaj, podle kterého se sledovanost amerických televizí přenášejících Wimbledon zvedla během zápasů Američanky o závratných 30 procent.

Jak tedy pořadatelé hodlají pravidla obejít? Podle Americké tenisové asociace se nařízení o udělení maximálního počtu tří divokých karet v sezoně nevztahuje na grandslamy a tudíž může Gauffová této možnosti využít právě v New Yorku.

„US Open, jako grandslam, si vyhrazuje právo nesouhlasit s pravidly o věku sportovce a má právo nabídnout hráčce divokou kartu, která překračuje její limit podle pravidla o věkové způsobilosti," stojí v prohlášení mluvčí WTA.

"Předpokládáme, že Cori bude mezi účastnicemi US Open. Svými výkony ve Wimbledonu si získala srdce amerických fanoušků. Nestává se přece každý den, aby sportovec jejího věku dosáhl takových neuvěřitelných úspěchů," řekl pro New York Post Chris Widmaier.

Podobnou vlnu nesouhlasu týkající se udílení divokých karet vyvolal i případ Marie Šarapovové, která je hojně využívala při svém návratu na kurty po dopingovém trestu.

V případě, že by Gauffové udělena divoká karta nebyla, musela by se zúčastnit kvalifikačních bojů. Poslední grandslamový turnaj roku začíná 26. srpna a s velkou pravděpodobností na něm nastupující hvězda chybět nebude.

Reklama

Související témata: