Hlavní obsah

Promiňte, že nemůžu chodit! Tenisová megaakce čelí tvrdé kritice

Tenisové US Open navzdory pokračující pandemii bude! Bez diváků, se značnými restrikcemi a změnami i podstatně "ořezaným" startovním polem hráčů. A právě tato skutečnost vyvolala vlnu protestů. Ve Flushing Meadows totiž byla kromě jiného úplně zrušena soutěž vozíčkářů, která každý grandslam pravidelně provází. O tenisový svátek tak přijde i světová jednička Dylan Alcott. "Promiňtě, udělal jsem chybu, nemůžu totiž chodit," psal ironicky na sociálních sítích Australan.

Foto: Profimedia.cz

Australský paralympijský šampion Dylan Alcott

Článek

Poslední srpnový den se jako druhý v pořadí z grandslamových turnajů v letošním roce rozeběhne US Open. Fanoušci však na tribunách budou chybět a i všechny soutěže, které na turnajích velké čtyřky pravidelně probíhají, doznají značných změn.

Nebudou se hrát například kvalifikace, pavouky deblových soutěží budou mít oproti běžným zvyklostem poloviční počet účastníků. Úplně zrušena byla soutěž juniorů, smíšených čtyřher a vozíčkářů.

"Důvodem je minimalizovat počet lidí v dějišti vzhledem k bezpečnosti všech zainteresovaných," uvedli pořadatelé z Americké tenisové asociace (USTA) v tiskové zprávě.

A právě zrušení soutěže pro handicapované sportovce vyvolalo velkou vlnu protestů. Do čela se postavila úřadující světová jednička mezi vozíčkáři Australan Dylan Alcott. "Myslím, že jsem udělal maximum, abych se na US Open kvalifikoval. Zanedbal jsem jedinou věc, a to abych mohl chodit," říká devětadvacetiletý Australan.

"Nikdo s námi nemluvil, nikdo nám nic nevysvětlil. Udělal jsem snad málo pro to, abych mohl v New Yorku hrát? Dvakrát jsem tam vyhrál, jsem světová jednička. A nemůžu hrát, protože nejsem jako ostatní? Je to nechutná diskriminace," psal na sociálních sítích Alcott, který získal zlatou olympijskou medaili i jako člen australské basketbalové reprezentace na paralympiádě v Riu.

Hlavním důvodem pro přísné restrikce ze strany pořadatelů US Open je již zmíněná snaha minimalizovat riziko nákazy a nevystavovat nebezpečí ohrožené skupiny. S tím však rodák z Melbourne nesouhlasí.

Foto: Profimedia.cz

Australský paralympijský šampion Dylan Alcott

"Hlavně mi neříkejte, že jsem v ohrožené skupině jen proto, že jsem postižený. Ano, nemůžu chodit, ale nejsem nemocný. Jsem v lepší kondici a zdravější než většina lidí, co tohle čte," psal Australan.

"Je to obrovská diskriminace všech lidí s handicapem. Tohle rozhodnutí zásadně ovlivňuje náš život i kariéru, a to jen proto, že jsme postižení. Tohle US Open opravdu dobrou pověst nedělá," uzavírá Alcott.

Reklama