Hlavní obsah

Plíšková řádila, Vondroušová nadělila kanára. Slaví i Bouzková a Nosková, Strýcová a Krejčíková se loučí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Wimbledonská vítězka Markéta Vondroušová na úvod US Open nezaváhala. Turnajová devítka porazila v 1. kole korejskou soupeřku z kvalifikace Han Na-le za 62 minut 6:3, 6:0. Postoupila také nasazená pětadvacítka Karolína Plíšková, která vyřadila Rumunku Elenu-Gabrielu Ruseovou 6:1, 6:4. Marie Bouzková zdolala domácí držitelku divoké karty Ashlyn Kruegerovou 7:5, 6:4 a osmnáctiletá Linda Nosková si poradila s další Američankou Madison Brengleovou poměrem 6:2, 6:1. Neuspěla naopak nasazená dvanáctka Barbora Krejčíková, která nestačila na Italku Luciu Bronzettiovou 4:6, 6:7. Poslední soutěžní zápas ve dvouhře odehrála Barbora Strýcová. Sedmatřicetiletá rodačka z Plzně prohrála v rámci závěrečné zastávky svého rozlučkového turné s Estonkou Kaiou Kanepiovou dvakrát 4:6. Bývalá světová jednička ve čtyřhře se definitivně rozloučí v New Yorku v deblu po boku Vondroušové.

Foto: Profimedia.cz

Tenistka Markéta Vondroušová v akci během US Open

Článek

Čtyřiadvacetiletá Vondroušová se vrátila na newyorský beton po dvou letech, vloni na turnaji chyběla kvůli rekonvalescenci po operaci zápěstí. V úvodu utkání proti 241. hráčce světa Han Na-le sice ztratila dvakrát servis, díky čtyřem brejkům ale získala první sadu za 35 minut.

Ve druhém setu už favorizovaná Vondroušová nedala soupeřce šanci a nadělila jí „kanára“. Duel uzavřela třetím využitým mečbolem. Ve druhém kole vyzve Italku Martinu Trevisanovou, která po více než třech hodinách zdolala Juliu Putincevovou z Kazachstánu 0:6, 7:6, 7:6. Vondroušová se zatím ve Flushing Meadows dostala nejdále do osmifinále v roce 2018.

„Soupeřku jsme vůbec neznali, snad jen Miri (Kolodziejová) trošku. Snažili jsme se ji nakoukat na videu. Má specifický styl, hraje obouruč, servíruje levou. Jeden úder má výrazně lepší než druhý. Všechno u ní bylo takové jiné. Navíc první set jsem byla dost nervózní, úvodní kola jsou vždycky zrádná a ona už tu měla z kvalifikace tři zápasy odehrané. Ale pak už to šlo dobře,“ řekla Vondroušová serveru iSport.cz

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Česká reprezentantka Linda Nosková během finále v Praze.

Jednatřicetiletá Plíšková vyhrála teprve třetí z posledních 12 zápasů. Bývalá světová jednička napravila neúspěchy z letošního Roland Garros a Wimbledonu, kde vypadla vždy v 1. kole. V další fázi vyzve Francouzku Claru Burelovou.

Obhájkyně loňského čtvrtfinále získala první set díky třem brejkům za 28 minut. Ve druhé sadě prolomila soupeřčin servis v sedmé hře a následně dotáhla duel k postupu. Celkem nasbírala 11 es a 21 vítězných míčků.

Turnajová jednatřicítka Bouzková prošla do 2. kola podruhé za sebou a vyrovnala si v New Yorku dosavadní maximum. O jeho vylepšení se utká s Chorvatkou Petrou Martičovou.

Slaví i Bouzková a Nosková

Čtvrtfinalistka loňského Wimbledonu Bouzková nezačala duel s Kruegerovou dobře a prohrávala 1:4. Vzápětí ale vyhrála dalších šest ze sedmi her a získala i první set. Ve druhé sadě sice Češka přišla o výhodu brejku, v devátém gamu ale získala servis 120. hráčky světa znovu a pak při svém podání využila druhý mečbol.

„Ani za stavu 1:4 jsem jí první set nechtěla dát. Přeci jen je to hráčka, která hodně střílí a dobře servíruje. Bylo by těžké utkání obracet. Jsem ráda, že jsem zvládla gem na 4:4, ten byl pravděpodobně klíčový,“ citoval Bouzkovou web Tenisovýsvět.cz

Nosková postoupila na US Open do 2. kola poprvé a vyrovnala si grandslamové maximum. Dosud prošla do stejné fáze letos na Roland Garros. O patnáct let starší Brengleové sebrala šest ze sedmi servisů a utkání vyhrála za 53 minut. Soupeřku přehrála v počtu vítězných míčů poměrem 34:5.

„Na první kolo, které není na grandslamech nikdy lehké, to byl dobrý zápas. Nehrála jsem úplně to nejlepší, ale ani to nejhorší. Nějaký lehký nadprůměr stačil, takže to na rozehrání bylo fajn,“ uvedla Nosková pro Radiožurnál Sport. Její další soupeřkou bude turnajová pětka a úřadující finalistka Uns Džábirová z Tuniska.

Krize Krejčíkové

Naopak dvojnásobná vítězka předloňského Roland Garros Krejčíková prohloubila dosavadní neúspěšné obdodí. Sedmadvacetiletá hráčka z Ivančic, která v minulých týdnech laborovala se zraněním kotníku, prohrála čtvrtý zápas za sebou. V duelu s o tři roky mladší Bronzettiovou doplatila především na 49 nevynucených chyb. Nepomohl ji ani návrat ze stavu 0:4 ve druhém setu. Ve zkrácené hře prohrála 3:7.

Krejčíková vypadla v úvodní fázi grandslamu podruhé v sezoně, přes 1. kolo neprošla ani letos na Roland Garros. Ve Wimbledonu musela vinou zranění vzdát ve 2. kole. „Z mého pohledu to byl nejlepší výkon od Wimbledonu. Každý zápas je lepší a lepší. Důležité momenty, kdy se to láme a mám šance odskočit, neuhrávám. A pak se to otáčí proti mně,“ zhodnotila Krejčíková.

Loučení Strýcové

Strýcová se na tenisové kurty vrátila po mateřské přestávce letos v dubnu. Právě US Open si určila jako poslední turnaj v kariéře. V červenci získala ve Wimbledonu s tchajwanskou spoluhráčkou Sie Šu-wej titul ve čtyřhře.

V létě se také rozloučila s českými fanoušky v rámci turnaje Livesport Prague Open. Vítězka dvou podniků WTA se v singlu dostala nejlépe dostala na 19. místo světového žebříčku. V roce 2019 se probojovala ve dvouhře i do semifinále Wimbledonu.

Proti Kanepiové neměla Strýcová dobrý úvod a přišla hned o první podání v zápase. Ačkoliv se česká tenistka poté zlepšila, soupeřku už nedokázala „brejknout“ a první set za 45 minut ztratila. Také ve druhé sadě Strýcová bojovala a vedla 3:1. Nedokázala ale brejk potvrdit a v deváté hře přišla o servis ještě jednou. Kanepiová následně využila třetí mečbol.

„Dobrý zápas. Strašně jsem si ho užívala, i když to zní blbě, protože jsem prohrála. Já ale celý týden nemohla najít rytmus, říkala jsem si, že to bude úplná tragédie a sotva uhraju nějaký gem. Jenže v zápase jsem se cítila dobře, vlastně to byl dost kvalitní tenis,“ řekla Strýcová.

Reklama