Hlavní obsah

V Prostějově triumfoval domácí Svrčina

Aktualizováno

Dvacetiletý Dalibor Svrčina triumfoval na 30. ročníku antukovém challnengeru v Prostějově, když v českém finále zdolal Tomáše Macháče 6:4, 6:2. Na své konto si připsal 16020 eur a do světového žebříčku ATP získal 100 bodů.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Dalibor Svrčina je vítěz finále dvouhry 30. ročníku UniCredit Czech Open.

Článek

Prostějovský tenista se do finále probojoval podruhé za sebou. Loni v něm ještě nestačil na Víta Kopřivu, ale letos už se radoval. Ve vyrovnaném prvním setu potřebný brejk uhrál až v jeho poslední desáté hře. Ve druhém ho vybojoval už ve čtvrtém gamu a celý zápas pak dovedl v klidu do vítězného konce.

„Jsem strašně rád, že jsem tady doma psychicky náročné finále zvládl. Oba se perfektně známe, nervy hrály roli. O to jsme to měli těžší. I proto asi bylo více chyb na obou stranách. Je to můj největší úspěch v dosavadní kariéře," pochvaloval si Svrčina.

Před turnajem nevěděl, zda vůbec budu hlavní soutěž hrát. „Dostal jsem se do něj na poslední chvíli. Nedokázal jsem před ním si představit, že bych tady mohl obhájit finále nebo ho dokonce vyhrát. Někdy to tak ale pěkně vyjde," radoval se.

Macháč mu nedal nic zadarmo, byť v prvním setu, když prohrával 3:2, musel řešit zdravotní potíže. „Zahrál jsem servis a z ničeho nic mi vyskočilo srdce. Doslova a do písmene, měl jsem asi 220 tep. Už se mi to v minulosti stalo, třikrát, čtyřikrát a trvalo to půl minuty. Dnes jsem čekal dvě a půl minuty, než to spadlo, stejně to však bylo divné. Celkově mě zradilo tělo," řekl k nepříjemné chvíli Macháč.

Vadily mu také podmínky, které na centrálním kurtu panovaly. „Jsou oproti dvorcům, na kterých jsem v poslední době hrál, nepříjemné, úplně jiné. Zvykal jsem si na ně ve čtvrtfinále, semifinále. Vždycky jsem tady prohrával v prvních setech 4:2, 5:3, než jsem chytil rytmus. Dnes jsem ovšem míčů vyhodil až moc a úvodní set prohrál. Ve druhém hrál Dalibor velmi chytře. Snažil jsem se něco změnil, avšak nešlo to," konstatoval.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Podávající Dalibor Svrčina na Czech Open.

Účast ve finále považuje za úspěch. „Prohra v něm mrzí dvojnásob. Jsem ale alespoň rád za to, že uspěl Dalibor a ne někdo s cizinců. A celkově jsem tady hrál dobře. Nevěsím dodal s tím,, že příští týden bude hrát challenger v Bratislavě.

Startovat tam bude i Svrčina. „Odjíždím tam zítra. Pak jsem měl nahlášenou Poznaň. Na tu se však možná vykašlu a budu se soustředit na kvalifikaci Wimbledonu, kam bych se měl dostat," prohlásil vítěz turnaje.

Tenisový challenger v Prostějově (antuka, dotace 118.000 eur):
Dvouhra - finále:
Svrčina (ČR) - Macháč (5-ČR) 6:4, 6:2.

Reklama

Související témata: