Hlavní obsah

Berdych se vrátil na kurty a místo show překvapil kvalitou. Menšík na něj nevyzrál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo čekal, že někdejší světová čtyřka, sedmatřicetiletý Tomáš Berdych v exhibici s talentovaným Jakubem Menšíkem, kterou spolu odehráli v rámci 30. ročníku tenisového antukového challengeru v Prostějově, bude předvádět zábavnou show, byl zklamán. Borec, který v průběhu kariéry vybojoval třináct titulů a mimo jiné nasázel 8022 es, však fanoušky nadchl. Ukázal, že ze svého umění nic nezapomněl a o 20 let mladšího soupeře ve zkráceném setu porazil 3:2. Za to si vysloužil zasloužené ovace.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Tomáš Berdych v exhibičním zápase proti Jakubu Menšíkovi.

Článek

„Bylo to skvělé, nezranil jsem se, dal to i párkrát přes síť. To byl i cíl, takže super. No a zapotil jsem se a mám chuť na oběd," smál se bezprostředně po klání s Menšíkem Berdych. Možnost zahrát si v Prostějově přivítal a soupeře si sám vybral. „Je mladý, dere se nahoru. Kdo jiný by tu měl se mnou na kurtě být. Je to začínající příběh a moc se to povedlo," uvedl.

Na kurtu se soustředil výhradně na sportovní stránku. „Snažil jsem se to pojmout tak, aby to, co tady předvedeme, alespoň trochu jako tenis vypadalo. Ne, že se na sebe budeme usmívat. Na to mám času dost. Ještě bych měl ze sebe něco tenisového vydolovat," vykládal.

Nikdy, jak dále řekl, bavičem nebyl. „Měl jsem raději, když za mě mluvily výsledky, než abych dělal srandičky. Je to prostě o osobnosti. Nejde jen tak lusknout prsty a najednou to začít dělat jinak jen proto, že už skončil jsem kariéru. Nechtěl jsem, abychom to na sebe házeli jako paní Radová. Nebylo by to ono. Pro Kubu to byla alespoň poloviční náplast za to, že už mě nestihnul, že jsme si spolu nemohli zahrát ostrý zápas. A myslím, že se to i líbilo," konstatoval rodák z Valašského Meziříčí.

„Každá minuta na kurtu s Tomášem je k nezaplacení. Od malička jsem ho sledoval, byl mým vzorem. Kvůli němu jsem začal hrát tenis. O to větší čest pro mě byla tady si s ním zahrát. Užili jsme si to a snad diváci také. Nečekal jsem jich tolik. V hledišti byl i daviscupový kotel. Bylo to speciální, skvělé," rozplýval se Menšík.

Berdych na rozdíl od něj na dvorcích momentálně tráví času minimum. „Poté, co jsem odehrál poslední zápas, měl jsem období, kdy jsem asi dva a půl roku nesáhl na raketu. Byla sice možnost hrát nějaké seniorské turnaje, myslel jsem si, že to půjde samo, ale nešlo to. Hned mě začalo bolet rameno. Tak jsem si řekl, že to není to pravé. Vždycky je to totiž horší, než na co jsem byl zvyklý. A to pak člověka vůbec nebaví. Ze sportů mě chytnul golf. V tom se mohu zlepšovat a je to běh na dlouhou trať," prozradil.

V poslední době si však přece jen občas zahraje. „Tak jednou za čtrnáct dnů, abych se nějak vrátil a i proto, že došlo na spojení s Jirkou Lehečkou. Prostě jde o to, abych, kdyby to bylo třeba, s ním mohl absolvovat nějaké tréninkové jednotky. Abych mu stačil. Tenis teď mám jako motivaci, že mu chci pomoci," podotkl.

Nejlepšímu českému hráči bude pomáhat s přípravou na Wimbledon. „Budeme spolu týden před ním. V podobném duchu to bude vypadat i před US Open. Na podzim se uvidí. Máme pár týdnů domluvených. Když bude potřeba víc, nevidím v tom problém. Hlavně, aby to jemu pomáhalo, aby mu to něco dávalo," řekl Berdych.

Velká očekávání před zmíněnými turnaji ovšem nemá. „Naučil jsem se, že to není správné. Jde o to, nechat tam všechno, aby v každém zápase ze sebe vydal maximum. Ne stanovovat si konkrétní cíle. Výsledky pak s tím přijdou," dodal.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík