Hlavní obsah

Včelař na kurtu. Vacek se spálil, ale mezi omladinou pookřál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na svoji daviscupovou premiéru nezapomene. „Suk, Damm, Doseděl a já, kapitán Šavrda. V Neapoli proti Itálii,“ vypálí bez zaváhání. Kdyby byl Daniel Vacek chlubílek, připomněl by taky, že při svém debutu v únoru 1995 zařídil i jediný český bod, když v úvodní dvouhře porazil favorita Gaudenziho. Teď je padesátiletý vítěz tří grandslamových deblů zase součástí týmu. V Buenos Aires chystá české tenisty jako kouč na barážový duel s Argentinou.

Foto: Czech Davis Cup Team

Daniel Vacek se vrátil k Davis Cupu.

Článek

„Tolik hodin, co jsem odehrál včera, jsem neodehrál, ani když jsem byl hráč. Je krásné být mezi mladýma. Užívám si to a mám z toho radost," líčil Vacek, který je jinak osobním koučem Tomáše Macháče, jenž loni při finálovém turnaji DC v Innsbrucku odehrál skvěle vítězné zápasy proti Gasquetovi a Evansovi.

Vacek, jenž je mimochodem strýcem Nicole Vaidišové, uzavřel svoji daviscupovou bilanci v roce 1999 na zápasovém skóre 8:7. Nejsilnější vzpomínka? Patrně výhra ve čtvrtfinále 1996 nad USA.

„To ještě nebyly telefony," rýpnul si Macháč. „Jasně, chodili jsme na poštu a tam vyťukávali morseovkou telegram," pousmál se Vacek. „Na semifinále se Švédskem se ale snažím spíš zapomenout. Za stavu 1:2 na zápasy jsem měl brejk v pátém setu s Enqvistem..."

Foto: ČTS/Pavel Lebeda

Zleva Vít Kopřiva, kapitán Jaroslav Navrátil a Jiří Lehečka

Pro kapitána Jaroslava Navrátila je Vackův comeback na pozici trenéra vítanou pomocí. „Jeho zkušenosti budou určitě platné. Jen na tréninku jsem se zhrozil, že nepřišel Vacek, ale nějaký včelař," rozesmál kapitán okolí.

„Já se totiž na tréninku spálil," vysvětloval Vacek, proč si na další seanci vzal kšiltovku s ochranou krku proti sluníčku. „Stejně byl červený jak rak," dobíral si Vacka Navrátil. „Ale maká a věřím, že to bude ku prospěchu celého týmu."

Foto: ČTS/Pavel Lebeda

Zleva Vít Kopřiva, kapitán Jaroslav Navrátil a Jiří Lehečka

Češi nejsou v Buenos Aires proti domácím antukářům favority, ale už vědí, že jsou schopni porazit i hráče, kteří jsou v žebříčku výrazně nad nimi. Macháč má letos bilanci 14:4, Lehečka se vyhoupl do první stovky díky postupu do semifinále v Rotterdamu.

„Tahle generace má velkou šanci, aby se dostala nahoru a vytáhla i další hráče. Kluci by se mohli navzájem tlačit nahoru. Povzbudí se a budou si navzájem pomáhat. To je pak jednodušší, když je na turnajích hráčů víc," myslí si Vacek, který v singlovém žebříčku vystoupal nejvýš na 26. pozici.

„My to měli malinko jednodušší. Hráčů bylo daleko víc. Nějakým způsobem jsme si pomáhali herně i psychicky, měli jsme motivaci, trénovali jsme spolu. Současní kluci ale taky našli svoji cestu a dostávají se nahoru. Když jsem přišel do Davis Cupu, tak v něm byli hráči daleko starší. Tady se sešla generace mladých, což je příslib do budoucna. Mužský tenis má zase velikou šanci dostat se tam, kde byl a trošku se vyrovnat holkám," říká Vacek. Sám je k tomu odhodlaný přispět ze všech sil.

Reklama

  6 : 4, 5 : 2 Siniaková - Brancacciová 6 : 4, 5 : 2 konec
20240508T15 : 40:00+0200
Siniaková vs. Brancacciová
Siniaková vs. Brancacciová
Siniaková
Brancacciová
  6 : 3, 2 : 6, 0 : 6 Townsendová - B. Fruhvirtová 6 : 3, 2 : 6, 0 : 6 konec
20240508T13 : 55:00+0200
Townsendová vs. B. Fruhvirtová
Townsendová vs. B. Fruhvirtová
Townsendová
B. Fruhvirtová
  3 : 6, 2 : 6 Menšík - Hanfmann 3 : 6, 2 : 6 konec
20240508T11 : 05:00+0200
Menšík vs. Hanfmann
Menšík vs. Hanfmann
Menšík
Hanfmann
  7 : 6, 3 : 6, 6 : 2 Mariaová - L. Fruhvirtová 7 : 6, 3 : 6, 6 : 2 konec
20240508T11 : 10:00+0200
Mariaová vs. L. Fruhvirtová
Mariaová vs. L. Fruhvirtová
Mariaová
L. Fruhvirtová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.