Hlavní obsah

Vondroušové sezona snů: za jediný rok vydělala polovinu všech svých příjmů!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen šest tenistek na světě se umí ohánět tenisovou raketou lépe než česká jednička Markéta Vondroušová. Aspoň to říká žebříček nejlepších hráček současnosti. I přesto, že úřadující wimbledonské šampionce závěr roku po prohrách na Turnaji mistryň a nevydařené bitvě na Billie Jean King Cupu s Kanaďankami příliš nevyšel, končící sezona 2023 patří na absolutní vrchol. Čtyřiadvacetiletá tenistka si v něm přišla na příjemných 100 milionů korun, což je zhruba polovina částky, kterou si za dosavadní kariéru vydělala.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tenistka Markéta Vondroušová s trofejí za vítězství turnaje Wimbledon

Článek

Je to trošku paradox. Markéta Vondroušová za svou kariéru ovládla na okruhu WTA„jen“ dva turnaje. V roce 2017 tehdy sedmnáctiletá slečna nenašla konkurentku ve švýcarském Bielu, podruhé přijímala gratulace od všech svých soupeřek letos v červenci, kdy senzačně dominovala ve Wimbledonu.

„Pan Hřebec (trenér) vždycky říkal, že nejlepší roky jsou od pětadvaceti dál. Tak jsem si říkala, co se asi bude dít? Každý o sobě pochybuje. Já si říkala, jestli na grandslamový titul, anebo na místo v Top 10 vůbec mám. Na druhou stranu jsem věděla, že už jsem byla blízko. V mladém věku je těžké všechno ustát. Jenže dospěla jsem a stalo se tohle,“ vstřebávala snové týdny po životním triumfu čtyřiadvacetiletá tenistka.

Fantastický úspěch řadou zdravotních problémů sužovanou hráčku však rozhodně nebyl náhodný. Mezi triumfem v Bielu a wimbledonským tažením si mimo jiné ještě střihla finále French Open v roce 2019, o titul si neúspěšně zahrála i na olympijských hrách v Pekingu o rok později.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Markéta Vondroušová během Fed Cupu

Do letošní sezony tak vstupovala především kvůli zdravotním problémům až coby 99. hráčka světa, své finanční konto do té doby obohatila o zhruba 200 milionů korun. O necelých jedenáct měsíců později se na tenisový svět dívá ze sedmé příčky, její peněženka navíc nabobtnala o cca 100 milionů korun. Zhruba polovinu této sumy pak brala po své spanilé jízdě v All England Clubu. Další nezanedbatelný finanční tok míří na účet rodačky ze Sokolova z řady sponzorských smluv.

Mezi ženami pak Vondroušové, pokud jde o finanční zisk, patří v letošní sezoně šesté místo, v porovnání s muži je pak třináctá za suverénním Djokovičem. Jen pro zajímavost, čtyřiadvacetinásobný grandslamový šampion si letos po přepočtu přišel na cca 340 milionů korun, za celou svou dosavadní kariéru si úřadující světová jednička vypinkala téměř čtyři miliardy.

Prize Money za rok 2023
POŘADÍJMÉNOVÝDĚLEK (v dolarech)
1.Novak Djokovič (Srb.)15 952 044
2.Carlos Alcaraz (Šp.)10 753 431
3.Iga Šwiateková (Pol.)9 857 686
4.Daniil Medveděv (Rus.)9 239 679
5.Aryna Sabalenková (Běl.)8 202 653
....13.MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (ČR)4 473 278

Reklama

Související témata: