Hlavní obsah

ATP i WTA rozhodly: Žádné body, z Wimbledonu bude exhibice!

Mužská tenisová asociace ATP ani ženská WTA nebudou udělovat za letošní Wimbledon body do světového žebříčku, protože na turnaji nesmějí startovat ruští a běloruští hráči. Pořadatelský All England Club o jejich vyloučení rozhodl s ohledem na ruskou invazi na Ukrajinu už v dubnu. Vedení ATP a WTA verdikt oznámilo v pátek zhruba pět týdnů před startem třetího grandslamového turnaje sezony, který se na londýnské trávě rozehraje 27. června.

Foto: ČTK/AP

Dva ročníky Wimbledonu ovlivnila koronavirová krize, letos se o komplikace postarala ruská invaze na Ukrajinu.

Článek

Stejný postoj zaujala i mezinárodní federace ITF, která se rozhodla, že nebude udělovat body za wimbledonskou juniorku a turnaj vozíčkářů. Pořadatelé podle nich nemohou jednostranně určovat kritéria pro vstup do turnaje.

Bez udělování bodů do světových žebříčků se technicky vzato z Wimbledonu stane exhibiční akce. Stále se ale jedná o nejslavnější tenisový turnaj s obrovskou tradicí, na kterém se vedle prestižních grandslamových trofejí bude hrát o nezanedbatelné prémie. Lze tedy očekávat, že se ho i tak zúčastní všichni hráči, kteří budou moci.

"Možnost tenistů jakékoliv národnosti účastnit se turnajů podle zásluh bez jakékoliv diskriminace je pro naši Tour zásadní. Rozhodnutí Wimbledonu zakázat ruským a běloruským tenistům hrát letos v létě v Británii porušuje tyto principy a podkopává integritu žebříčkového systému ATP," uvedli zástupci ATP v oficiálním prohlášení.

K odebrání bodů za Wimbledon představitelé ATP podle svých slov přistoupili jen neradi. "Naše pravidla a dohody existují proto, aby chránily práva hráčů jako celku. Jednostranná rozhodnutí tohoto druhu mohou stanovit pro zbytek Tour nebezpečný precedens, pokud nebudou nijak řešena. Diskriminace ze strany jednotlivých turnajů prostě není možná vzhledem k tomu, že Tour působí ve více než 30 zemích," dodala ATP.

V podobném duchu se v oficiálním prohlášení WTA vyslovil i její předseda Steve Simon. "Před takřka 50 lety byla WTA založena na základním principu, že všechny hráčky mají stejnou šanci soutěžit podle svých zásluh a bez diskriminace. WTA věří, že by jednotliví sportovci v individuálním sportu neměli být penalizováni nebo vylučováni jen kvůli své národnosti nebo rozhodnutím, která učinily vlády jejich zemí," uvedl.

Mezi hvězdami, kterých se wimbledonský zákaz týká, jsou mimo jiné šampion US Open a druhý hráč světa Daniil Medveděv, světová sedmička Andrej Rubljov, loňská semifinalistka a světová sedmička Aryna Sabalenková či někdejší světová jednička a dvojnásobná vítězka Australian Open Viktoria Azarenková.

Reklama