Hlavní obsah

Bývalá světová jednička se poprvé vyjádřila k zákazu startu Rusů ve Wimbledonu: Je to nespravedlivé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová dvojka Rus Daniil Medveděv se chystá na svůj první start po operaci kýly. Tenista by se měl představit na turnaji v Ženevě, který je generálkou na French Open. Během příprav se poprvé vyjádřil k vyloučení ruských a běloruských hráčů z Wimbledonu.

Foto: Gentsch Friso, ČTK

Ruský tenista Daniil Medveděv se vrátí na kurty v Ženevě.

Článek

Bývalá světová jednička podstoupila začátkem dubna po vyřazení ve čtvrtfinále turnaje v Miami operaci kýly. Podle původních předpokladů měl být mimo hru až dva měsíce, ale šestadvacetiletý Medveděv už plně trénuje a chystá comeback.

„Jsem motivovaný, tvrdě trénuji. Doufám, že tady budu moct odehrát minimálně dva až tři zápasy, než se vydám na Roland Garros," řekl před turnajem v Ženevě, který začal včera. Medveděv měl v prvním kole volný los, v tom druhém se utká s vítězem zápasu Gasquet-Millman.

Světová dvojka bude patřit mezi největší jména, která budou ovlivněna rozhodnutím představitelů All England Lawn Tennis Clubu, kteří ruským a běloruským tenistům zakázali účast na třetím, a zřejmě nejprestižnějším, grandslamu letošní sezony.

„Na jedné straně to chápu a na druhé to považuji za nespravedlivé. Je to choulostivá situace, protože vytváří precedens a staví ostatní soutěže do nepříjemné pozice," řekl Medveděv. Pořadatelé Wimbledonu svůj krok odůvodnili tím, že účast a případné vítězství tenistů ze zemí válečných agresorů, by mohlo být propagandisticky využito.

Řada hvězd tento krok odsoudila, včetně Rafaela Nadala či Novaka Djokoviče. Organizace ATP i WTA pohrozily neudělováním bodů do žebříčku a tento krok prý plně podporuje i hráčská rada ATP.

„Byl jsem teď mimo a nejsem součástí hráčské rady, takže si toho nejsem příliš vědom," uvedl k tomu Medveděv. „Naslouchám a respektuji všechny názory. Víte, ze 100 lidí bude 95 % z nich vidět tenisový míček žlutě, a zbylých 5 % vám řekne, že je zelený. Nemůžeme se všichni shodnout," dodal s tím, že pokud mu nakonec bude umožněno na Wimbledonu startovat, bude nadšený, pokud ne, rozhodnutí bude respektovat.

Reklama