Hlavní obsah

Nadal končí! Vzdal boj o finále Wimbledonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je rozhodnuto! Španělský tenista Rafael Nadal nenastoupí do boje o finále Wimbledonu. Kvůli zranění nebude hrát páteční semifinále proti Australanovi Nicku Kyrgiosovi, jenž si tak premiérově zahraje na travnatém grandslamu o titul.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Bolestivé zranění vyřadilo Rafaela Nadala z boje o finále Wimbledonu.

Článek

Dvaadvacetinásobný grandslamový šampion přitom ještě ve čtvrtek trénoval. Už po středečním vítězství v pětisetové bitvě nad Taylorem Fritzem si ale stěžoval, že kvůli trhlině v břišním svalu „trpěl jako zvíře“. Bylo jasné, že jeho účast v semifinále je silně v ohrožení.

Pro fanoušky nicméně představovala vidina semifinálové bitvy s bouřlivákem Kyrgiosem velké lákadlo.

Na souboj ale nakonec nedojde a Nadal také po letošních triumfech na Australian Open a French Open přijde o šanci na kalendářní grandslam.

Rodák z Mallorky si nechával čas na rozhodnutí až do pozdních čtvrtečních hodin, pak svolal mimořádnou tiskovou konferenci.

„Asi je vám jasné, že jsem zde, abych se vzdal další účasti na turnaji. Včera jste všichni viděli, že jsem trpěl bolestí v břišní oblasti. Nebyl jsem o.k. A teď je to potvrzené. Mám v břišním svalu trhlinu. Přemýšlel jsem o tomhle rozhodnutí celý den a podle mě nemá smysl pokračovat. Je zřejmé, že kdybych pokračoval, zranění by se jen zhoršilo. Je mi velmi líto, že tohle musím říkat,“ uvedl před novináři.

Rozhodnutí dělal nejen vzhledem k pátečnímu semifinále, ale i k možnosti hrát finále a případně celý turnaj ovládnout.

„Udělal jsem tohle rozhodnutí, protože si myslím, že nemůžu za těchto okolností vyhrát dva zápasy za sebou. Nemůžu pořádně podávat ani dělat normální pohyby. I z respektu k sobě samotnému nemohu jít na kurt, aniž bych mohl hrát na odpovídající úrovni a mohl dosáhnout svých cílů,“ vysvětloval.

I během nedávného Roland Garros trpěl zdravotními problémy, tehdy se jednalo o chronické bolesti v chodidle. Tehdy ale pod injekcemi turnaj dovedl až k titulu.

„Pro mě nejdůležitější je pocit štěstí, to je nade všechny tituly. Nemohu riskovat jeden zápas, abych byl pak dva nebo tři měsíce mimo hru, to by byla pro mě těžká rána,“ dodal nadal.

Kyrgios tak může v klidu vyčkávat na svého finálového soupeře, který vzejde z dvojice Novak Djokovič, Cameron Norrie.

Reklama

Související témata: