Hlavní obsah

Váhání. Kritika. Wimbledon se přece jen rozhoupal ke změně

Letos to bude jinak. Pořadatelé Wimbledonu se rozhoupali po kritice a váhání, upraví regule turnaje a od letoška je dají do souladu s dalšími velkými tenisovými turnaji.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Jak uvádí britský Telegraph, šéfové All England Lawn Tennis and Croquet Club (AELTC) se rozhodli následovat příklad z Melbourne, Paříže i New Yorku a povolí přímé koučování z tribuny. Wimbledon byl posledním grandslamovým turnajem, který zavedení nového pravidla odolával.

Ještě před pár lety přitom zodpovědní z AELTC kategoricky vylučovali, že by někdy na posvátném trávníku existovalo neskryté koučování. „Tenis je ´boj gladiátorů´ mezi dvěma individualisty, kteří by měli být na kurtu sami. To je základní prvek tohoto sportu," zněl letitý argument, který hájil i bývalý generální ředitel Richard Lewis.

Ale tenisová doba pokročila. I dříve nevídané je nyní možné. Důvod je jasný: organizátoři prozřeli a přistoupili na obecně platný názor, že zabránit trenérům během zápasu dávat svým svěřencům rady, je prostě nemožné. Vždy se najde cesta, jak pokyn ke hráči třeba i ´propašovat´ prostřednictvím různých gest.

I Australian Open 2023 navíc ukázalo, že živý koučink není rušivým elementem a nemá zásadní vliv na plynulost hry. K vidění byly i zajímavé momenty, kdy soupeři stihli vnímat svého trenéra, ale ´špehovali´ i v rivalově táboře a stačili s ohledem na to pozměnit vlastní hru.

V Melbourne vzbudil rozruch pouze jeden incident, který se týkal Novaka Djokoviče a jeho trenérského týmu. Během zápasu dostal Srb láhev s pitím, na kterou předtím jeden z jeho trenérů nalepil psaný vzkaz. Není dodnes známo jaký. Pravidla přitom nepočítají s předáváním písemných zpráv.

Reklama