Hlavní obsah

Zbořil jsem Federerovu pohodu, jásal "Béďa"

New York

Nenechal krále ovládnout kurt. Tenista Tomáš Berdych ve čtvrtfinále US Open porazil světovou jedničku Rogera Federera a rozesmutnil ve Flushing Meadows davy fanoušků, kteří hnali švýcarského hráče za postupem. Marně. Český žolík vyhrál ve čtyřech setech a chystá se na Andyho Murrayho.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Hotovo! Tomáš Berdych je poprvé v kariéře v semifinále US Open.

Článek
Fotogalerie

Tomáš Berdych vs. Roger Federer

Berdych při šestnáctém vzájemném duelu porazil Federera popáté, z posledních sedmi střetnutí ovládl čtyři. Vítězství z New Yorku si ale obzvlášť cenil. „Okolnosti a (Rogerovy) výsledky udělaly z toho zápasu ještě lepší výsledek. Je asi na tom nejvyšším možném bodě kariéry, dostal se zpátky nahoru, vyhrál další grandslam. Myslím, že tohle je cennější, než když jich vyhrává x v řadě. Ale když se mu trošku nedaří, vrátí se zpátky a dokáže něco takového, tak je o to silnější. Prostě si toho víc cením," rozplýval se český tenista v rozhovoru pro Radiožurnál.

Za klíčový faktor zápasu považuje šestadvacetiletý tenista úspěšně zvládnutou taktiku. S koučem Tomášem Krupou ušili na světovou jedničku jasný plán: nenechat švýcarský expres nabrat rychlost. „On má rád, když na kurtu vládne, když si dělá, co chce, diktuje si tempo, je aktivní a hraje si svoje technické údery – čop, liftovaný balon, má na to svůj čas a klid. Když je v této pohodě, tak je strašně těžké ho porážet," upozornil Berdych.

A právě Federerovu herní pohodu se podařilo světové sedmičce narušit. „Mně se podařilo tu jeho herní pohodu rozbořit. Pak to třeba vypadá, že dělá víc chyb, že to není jako v zápasech předtím. A právě když ho někdo nedokáže přetlačit, tak v zápasech dominuje," přemítal Berdych.

Zkažený úvod ho nerozhodil

Začátek zápasu se přitom nevyvíjel pro českého tenistu vůbec dobře, hned v úvodním gamu ztratil podání. Možná i kvůli tomu, že poprvé nastoupil ve večerním utkání na centrkurtu před našlapanými tribunami. „Nikdy jsem tady večer nehrál a první pocity jsou jiné. Člověk na to není zvyklý. Blbě jsem si ztratil první game, ale pořád jsem měl takovou tu sebedůvěru, podařilo se mi ho brejknout zpátky. Důležitý byl první tie-break, protože kdyby to bylo po takhle vyrovnaném setu 0:1, tak nevím, jak bych ho zastavoval. Potřeboval bych nějakou zeď. Povedl se mi i druhý set," vypočítával Berdych zlomové momenty utkání.

Zvládl i moment, kdy na chvíli polevil v koncentraci a Federer získal třetí sadu. „To byl zřejmě ten největší bod, který zápas rozhodl. Potom, co otočil třetí set a dostal se zpátky do pohody - já mu to umožnil, nebyl jsem tak agresivní a taky to tak dopadlo. Podařilo se mi ale vrátit se zpátky k mojí hře, nedat mu moc čas, udělat si jednu šanci na brejkbol, proměnit ho a pak to skvěle doservírovat," doplnil přešťastný Berdych.

Senzační vítězství nad favorizovaným švýcarským tenistou může Berdycha posunout v žebříčku ATP na šesté místo, čímž by vyrovnal své dosavadní maximum. Rodák z Valašského Meziříčí v pondělním vydání rankingu přeskočí Francouze Tsongu, ale teoreticky se před něj mohou dostat Argentinec Del Potro a Srb Tipsarevič, jeden nebo druhý by ale musel US Open vyhrát.  Berdych by v případě celkového triumfu mohl poskočit  až na pátou pozici, záležet ale bude na výsledku Španěla Ferrera, který ji nyní okupuje.

Statistika zápasu
FedererBerdych
7esa14
3dvojchyby3
63 %úsp. 1. podání59 %
203 km/hmax. rychlost podání219 km/h
4/6brejky5/11
44vítězné míče30
40nevynucené chyby21

Reklama