Hlavní obsah

Čtrnáctá medaile! Super závod, pochválil se stříbrný Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další cenný kov do sbírky! Martin Fuksa vybojoval v Mnichově už čtrnáctou medaili z evropských šampionátů, na olympijské kilometrové trati nestačil jen na Rumuna Catalina Chirilu, svého osudového soupeře v této sezoně.

Foto: Ivana Roháčková

Martin Fuksa se stříbrnou medailí z mistrovství Evropy v Mnichově.

Článek

MNICHOV (od našeho zpravodaje) – A byl to parádní souboj. Fuksa, jenž zlato obhajoval, se několikrát pokusil nastoupit, ale Chirila odolal a v cíli byl 35 setin dříve.

Viděl jste Rumuna, který byl o dvě dráhy od vás?

Celou dobu jsem ho neviděl. Ve finiši jsem se snažil ze sebe vytlačit maximum, věděl jsem, že jsme na tom plus minus stejně. Doufal jsem třeba, že když se podívám v cíli, budu tam o trošku před ním, ale nebyl jsem. Myslím, že jsem předvedl super závod, jsem fakt spokojený a rád za další medaili.

Foto: Kanoe.cz, ČTK

Martin Fuksa při mistrovství Evropy v kanoistice v Mnichově.

Chirila vás porazil na obou tratích při světovém šampionátu v Kanadě, tady jste mu to chtěl vrátit. Druhou šanci máte v neděli na pětistovce.

Bude to poslední závod sezony, tak se budu snažit úplně na maximum. A jasně, že to chci vrátit každému, kdo mě předjede, stejně tak chce každý porazit mě. Kdyby se mi závod nepovedl, byl bych smutný. Mně se povedlo do něj dát maximum, víc jsem tam neměl, snad jen kdybych jel hned vedle něj a mohl se s ním špičkovat. Ale medaile je super.

Rumun je objevem letošní sezony. Vloni ještě závodil na deblkanoi, je mu teprve 24 let, zdá se, že vám vyrostl soupeř do budoucna.

Je stejně starý jako brácha a jezdil debla, takže jsem ho úplně neregistroval. Když jsem začínal, myslím, že jsem jezdil proti jeho bráchovi, který se o něj tady stará. Ale koukal jsem, že Rumuni jdou ve všech sportech nahoru, ve veslování, plavec (Popovici) teď překonal světový rekord… I Chirila bude dobrý, ale vím, jak se dá porazit. Na jaře jsem ho porazil čtyřikrát ze čtyř závodů, teď on mě třikrát, takže je to 4:3. Je třeba ho zítra porazit, abych letos vyhrál. (úsměv)

V Halifaxu jste závodili o světové medaile před pouhými dvěma týdny, bylo složité se tak rychle přeorientovat na další vrchol?

Vůbec. Hned jak jsem přiletěl z Kanady, začal jsem cítit jako před světovým šampionátem, kdy se mi v Nymburce jezdilo fakt super a doufal jsem, že mi sem zbydou nějaké síly a dokážu něco předvést. I když rozjížďky nebyly pocitově ideální, dokázal jsem se na finále stoprocentně připravit a odjet dobrý závod. Samozřejmě bych si přál vždycky být zlatý, ale každá medaile mě žene dál.

Zdá se, že jste se tu cítil lépe než v Kanadě, kde jste v úvodu šampionátu bojoval s posunem.

Určitě se cítím líp než v Kanadě. Je to kousek, žádný časový posun. Mně úplně nesedí těžká voda, jaký byla v Kanadě i tady v Mnichově. I když v Nymburce máme také docela těžkou, musíme v tréninku vyzkoušet ještě těžší, abychom se na to lépe připravili.

Reklama

Související témata: