Hlavní obsah

Emotivní závod. Plocek chtěl skif vyhrát pro maminku

Praha

Na skifu získal před dvěma lety titul juniorského mistra světa, mezi dospělými si ale Michal Plocek musí zatím hledat místo na dvojskifu. Přes Ondřeje Synka se do své disciplíny ještě nedostane. Když ale dvojnásobný stříbrný olympijský medailista usedl na Primátorkách do osmiveslice, Plocek jasně ovládl Jarní skulérský závod.

Dukla se Synkem vyhrála Primátorky.Video: Sport.cz

 
Článek

„Škoda že Ondra nejel na Vltavě skifa. Neříkám, že bych nad ním vyhrál, ale chtěl jsem se s ním poměřit a pořádně ho potrápit. Pro mě to ale byl i tak hodně emotivní závod. Nevěděl jsem, jak na tom budu po psychické stránce, protože mně před dvěma týdny umřela maminka. Chtěl jsem moc vyhrát pro ni," líčil Plocek.

Synkův skalp nečekaně získal na předloňském mistrovství republiky v Račicích. „To si moc počítat nemůžu, Ondra tam po oslavách olympijského stříbra z Londýna z hecu závodil hned ve třech disciplínách a ve skifu ani nejel finále," připomněl dvacetiletý veslař, pocházející z Uherského Hradiště. Nyní už druhým rokem působí v pražské Dukle. „Všichni mi říkají, že časem budu na skifu domácí jednička, jen si musím věřit a makat na sobě," říká Plocek.

Od loňska usedá do lodě s Janem Andrlem, hned brali stříbro z MS do 23 let. Letos skončili devátí na ME a podobné nebo třeba i lepší umístění chtějí koncem prázdnin z MS v Amsterdamu. Plocek tak jde vlastně úplně stejnou cestou jako velký domácí rival, Synek také musel na skif čekat.

Než obsadil místo po nestoru Václavu Chalupovi, jezdil dvojskif s Milanem Dolečkem, synem svého současného trenéra. „Skif je hodně o zkušenostech. Synek na něm začal jezdit až po olympiádě v Aténách, kdy mně bylo deset a teprve jsem začínal, ale jednou mu to místo vezmu," umínil si Plocek, že jeho skifařský čas může přijít třeba už po olympijském Riu 2016.

Reklama

Související témata: