Hlavní obsah

FINA nebude Rylova dodatečně trestat za účast na mistrovství Ruska

Mezinárodní plavecká federace (FINA) nebude ruského plavce Jevgenije Rylova dodatečně trestat za účast na národním šampionátu. Dvojnásobného olympijského vítěze už FINA distancovala na devět měsíců za jeho účast na březnové demonstraci na podporu ruského prezidenta Vladimira Putina v souvislosti s vpádem ruských vojsk na Ukrajinu.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Olympijský vítěz z Tokia Jevgenij Rylov.

Článek

Navzdory zákazu činnosti se Rylov představil na národním šampionátu, jenž začal v Kazani v neděli. FINA uvedla, že start elitního znakaře prověřila, ale k dodatečnému trestu nesáhne. "Ruský plavecký šampionát nespadá pod FINA a nemá vazby na žádnou akci FINA," citovala z vyjádření federace agentura AP.

Rylovův devítiměsíční distanc je spíše symbolický, neboť FINA stejně vyloučila všechny ruské a běloruské plavce do konce roku ze svých soutěží. V březnu také Rylov přišel o sponzorskou smlouvu s firmou Speedo. Akci v Lužnikách, které se společně s některými dalšími elitními sportovci zúčastnil s písmenem Z na hrudi, jež je vnímáno jak podpora ruských vojsk na Ukrajině, označil za koncert.

Reklama

Související témata: