Hlavní obsah

Horor pod hladinou. Křičela jsem na plavčíky, ale nerozuměli, líčí trenérka a zachránkyně

Z nejhoršího už je venku, i když zprvu to s americkou reprezentantkou v synchronizovaném plavání Anitou Alvarezovou vypadalo děsivě. Pětadvacetiletá soutěžící ztratila vědomí poté, co dokončila svou sólovou volnou finálovou sestavu na MS v Budapešti a její bezvládné tělo šlo ke dnu.

Foto: Zsolt Szigetvary, ČTK/AP

Záchrana akvabely Anity Alvarezové poté, co zkolabovala během mistrovství světa.

Článek
Fotogalerie

Den po středečním záchranářském dramatu už to vypadá dobře. "Lékaři zkontrolovali všechny životní funkce a vše je v pořádku: srdeční frekvence, kyslík, hladina cukru, krevní tlak ...," uvedla podle euronews.com Andrea Fuentesová, trenérka a zachránkyně akvabely v jedné osobě.

Podle webu se v téhle roli neocitly obě ženy poprvé. Něco podobného zažily loni při olympijské kvalifikaci v Barceloně. Fuentesová i tehdy měla pomáhat lovit bezvládnou závodnici z vody.

V Budapešti pomoc nejprve poněkud vázla. "Připadalo mi to jako celá hodina. Bylo jasné, že to není v pořádku, křičela jsem na plavčíky, aby šli do vody, ale nezachytili, co jsem řekla, zprvu nerozuměli," popisovala trenérka pro zahraniční média okamžiky zděšení.

Startovala do vody jako první. Viděla, že může být opravdu zle. „Letěla jsem, jako by to bylo olympijské finále," líčila dále. Obrázky z vody pak vyděsily nejen plavecký svět. „Měla jsem opravdu strach, protože jsem viděla, že nedýchá, ale teď se jí daří velmi dobře. Měla jen vodu v plicích. Jakmile začala znovu dýchat, bylo vše v pořádku," pokračovala Fuentesová.

Nevyloučila, že Alvarezová bude v pátek startovat v týmové soutěži. Hrozivé scény ji s odstupem zase až tolik nezneklidnily. „Někdy zapomínáme, že se něco podobného stává i v jiných vytrvalostních sportech. Maraton, cyklistika, běh na lyžích... Všichni jsme viděli obrázky, kdy někteří sportovci nemají síly dojet do cíle a jiní jim pomohou se tam dostat. Náš sport se neliší od ostatních, v bazénu občas najdeme opravdové hranice limitů," dodala trenérka.

Reklama

Související témata: