Hlavní obsah

Kajakářky získaly na ME stříbro z hlídek, muži skončili na 14. místě

Aktualizováno

České kajakářky Amálie Hilgertová, Antonie Galušková a Tereza Fišerová získaly na Evropských hrách stříbro v závodě hlídek a na ME získaly medaili po roční odmlce. Reprezentačním kolegům se naopak v Krakově obhajoba kontinentálního titulu nevydařila. Jiří Prskavec, Jakub Krejčí a Vít Přindiš skončili v Krakově po penalizaci za neprojetou branku na 14. místě.

Foto: Ivana Roháčková

Stříbrná hlídka českých kajakářek na Evropských hrách, zleva Tereza Fišerová, Amálie Hilgertová a Antonie Galušková.

Článek

Kajakářky po dojezdu dlouho figurovaly dokonce na prvním místě. Z nejvyššího stupníku je původně nesesadila ani poslední startující hlídka Francie, která na 19. brance připsala padesátisekundovou penalizaci. Po protestu a přezkoumání videa ji ale nakonec jury smazala. Češky se tak musely spokojit s druhým místem. Bronz připadl Německu.

Medaile se Češky dočkaly po loňském čtvrtém místě z Liptovského Mikuláše, u něhož byla Fišeová i Galušková. Naposledy braly v roce 2021 bronz na šampionátu v Ivree.

Kajakáři v závodě dlouho útočili na medailové pozice a na kontě měli jen dvě trestné sekundy za dotek na 13. brance. Naděje se ale rozplynuly tři branky před cílem. Na devatenáctce připsal 50 sekund Přindiš a následoval propad na 14. místo.

Hůř Češi v hlídkách dopadli jen na ME 2007, kdy skončili šestnáctí. Mezi muži vyhráli Španělé před domácím Polskem. Bronz získala Francie.

Mistrovství Evropy a Evropské hry ve vodním slalomu v Krakově - hlídky K1:
Muži:
1. Španělsko (Echaniz, Llorente, Trave) 97,04 (2 trest. sekundy)
2. Polsko (Popiela, Pasiut, Polaczyk) -1,44 (2)
3. Francie (Castryck, Neveu, Renia) -4,54 (8)
...14. ČESKO (KREJČÍ, PŘINDIŠ, PRSKAVEC) -51,38 (52).
Ženy:
1. Francie (Delassusová, Prigentová, Vuittonová) 108,87 (4)
2. ČESKO (HILGERTOVÁ, A. GALUŠKOVÁ, FIŠEROVÁ) -2,88 (4)
3. Německo (Funková, Liliková, Apelová) -4,30 (2)

Reklama

Související témata: