Hlavní obsah

Kanoista Petr Fuksa postoupil na ME do finále dvoustovky

Kanoista Petr Fuksa vyhrál na mistrovství Evropy v Mnichově úvodní rozjížďku na 200 metrů a postoupil přímo do sobotního finále. Napodobil svého staršího bratra Martina, který ve čtvrtek podobně uspěl na tratích 500 a 1000 metrů. Po třetím místě v semifinále poté do bojů i medaile postoupila na pětistovce kajakářka Anežka Paloudová.

Foto: Kanoe.cz/Barbora Reichová

Petr Fuksa při SP v Račicích.

Článek

"Při rozjetí jsem se trochu trápil, ale rozjížďka se mi jela dobře. Měl jsem trošku strach, protože se mnou jel mistr světa z minulého týdne (Polák Koliadych) a Litevec (Žustautas), který vyhrál Světový pohár v Račicích a jel opravdu rychle. Takže jsem si myslel, že budu třetí, čtvrtej. Nakonec jsme ale vyhrál, takže jsme maximálně spokojený," řekl Fuksa.

Dalším českým posádkám se v dnešním dopoledním programu v Německu tolik nedařilo. Šest z nich včetně čtyřkajaku Jakub Špicar, Josef Dostál, Daniel Havel, Radek Šlouf na trati 500 metrů bude o účast v bojích o medaile usilovat v sobotních semifinálových jízdách.

"Nebyl to špatný závod, dostali jsme vteřinu od prvních, což není málo ani moc. Dost překvapili Srbové a Maďaři, kteří postoupili rovnou. Očekávali jsme, že pojedou trošku pomaleji, ale oni vydrželi jet až do cíle," řekl Dostál, jenž po nedávném mistrovství světa nestartuje v Mnichově na svých hlavních singlových tratích. "Podařilo se nám hezky trefit start, jen jsme se trošku hledali. Dávali jsme dost energie na souhru a já osobně jsem byl před posledními sto metry úplně vytuhlý. Snažil jsem se pádlovat tak, abych kluky nerozhodil, ale moc jsem jim nepřidával," přiznal čtyřnásobný olympijský medailista.

V semifinále se na stejné trati jako mužský čtyřkajak představí i ženská posádka Barbora Betlachová, Anežka Paloudová, Štěpánka Sobíšková a Kateřina Zárubová, na dvoustovce kajakáři Eliška Betlachová a Martin Sobíšek, deblkajak Tomáš Sobíšek, Jakub Brabec a kanoistka Denisa Řáhová. Deblkajak Vladimír Cerman, Jakub Stejskal byl na kilometru z dalšího programu vyřazen. Betlachovou se Zárubovou na deblkajaku čeká na poloviční trati start ve finále B.

Vpodvečer poté do semifinálových jízd vedle Paloudové zasáhl na pětistovce deblkajak Michal Kulich, Jakub Remuta a deblkanoe Antonín Hrabal, Jiří Zalubil. Ani jedna loď do finále A nepostoupila.

Reklama

Související témata: