Hlavní obsah

Na mistrovství světa v Japonsku míří deset českých plavců. Horskou museli přivázat k posteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři reprezentanti v bazénu, čtyři v dálkovém plavání a dvě reprezentantky v synchronizovaném plavání vyráží na mistrovství světa v japonské Fukuoce. Šampionát začne už v pátek, nejsledovanější plavci v bazénu ale odstartují boj ve svých disciplínách až 23. července.

Foto: ČSPS - Martin Sidorják

Česká plavkyně Kristýna Horská.

Článek

Největší nadějí výpravy je Barbora Seemanová, mistryně Evropy z roku 2021 na volný způsob. Do Fukuoky odlétá po náročné přípravě s novým švýcarským trenérem Lukou Gabrilem. „Určitě by mě potěšil osobní rekord, který by mi zajistil vstupenku do finále. Tam už bych to nedala soupeřkám zadarmo," slíbila 23letá plavkyně.

Nejzkušenější členkou výpravy je Simona Kubová, která už se připravuje přímo v Japonsku. Už od olympiády v Tokiu mluví o konci kariéry, ale stále ho oddaluje. „Jsem sám překvapený, jak ještě drží," smál se předseda Českého svazu plaveckých sportů Jakub Tesárek. „Chci si s ní ve Fukuoce sednout, abych zjistil, jak to má," pokračoval.

Foto: Třasák/Sportegy

Barbora Seemanová

Věřil, že na šampionát se podívá více bazénových plavců. „Bohužel se to nepodařilo. Věřím, že výkonost bude stoupat směrem k příštímu mistrovství světa v Dauhá a kvalifikaci na olympiádu," doufá Tesárek.

Limity do Japonska splnil i stále 17letý Miroslav Knedla, jenž nedávno vybojoval dvě zlata na juniorském mistrovství Evropy. „Dohodli jsme se, že se bude soustředit na svou věkovou kategorii. Na konci srpna ho čeká ještě mistrovství světa juniorů," přiblížila reprezentační trenérka Petra Škábová.

Odletět na šampionát měla prsařka Kristýna Horská, kterou však od dubna trápí vleklé zdravotní problémy. „Motala se po nemocnicích. Teď po mistrovství republiky jí ochabl zrak a přestala vidět na jedno oko. Kvůli otoku na sítnici a volné tekutině v oku. Podstupuje lékařské testy. Včera už mi napsala, že konečně vidí," prozradila Škábová.

Že o mistrovství ve Fukuoce přijde, nesla podle ní 25letá plavkyně hodně těžce. „Dostala nařízený čtrnáctidenní úplný klid. Nechtěla poslechnout, byl to s ní boj. Ale zasáhli jsme a připoutali jsme ji k lůžku," vtipkovala trenérka.

Horskou problémy se zrakem trápí dlouhodobě. „Mívá s očima problémy. Na jednom oku nosí brýle, které mají o jednu dioptrii méně, než by měla mít. Je pravda, že ji skoro nejde zahlédnout plavat rovně. Je to pro ni citlivá věc," vysvětlovala Škábová.

Mezi muži se v bazénu představí Tomáš Franta a teprve osmnáctiletý Daniel Gracík, pro něhož to bude na padesátimetrovém bazénu velká premiéra v plné konkurenci. „Moc se těším. Účast v semifinále na začátek by byla úplně super," poodkryl své cíle Gracík. Po semifinále pokukuje i jeho parťák.

O šampionát kuriózním způsobem přišel extrémní skokan do vody 38letý Michal Navrátil, vicemistr světa z roku 2017. „V původních kritériích byla uvedena věta, že top osmička z posledního mistrovství má automaticky zajištěno místo ve Fukuoce," popisoval Tesárek.

„Jenže týden před deadlinem na přihlášky do světového poháru na Floridě se tahle věta vyškrtla, což Michal nezaznamenal a nepřihlásil se, čímž přišel o možnost zabojovat o nominaci," vysvětloval předseda svazu.

Kvůli pandemii koronaviru se během tří let konají hned tři mistrovství světa. Před rokem v červnu se plavecká elita sešla v Budapešti, letos následuje šampionát ve Fukuoce a už v únoru příštího roku je na programu další mistrovství světa v Dauhá. „Tolik vrcholů během tak krátké doby, to je strašné. Pro plavce, aby vyladili formu, ale i pro nás, byrokraticky vše poskládat a zaplatit," štvalo Tesárka.

Nominace českých plavců na MS v Japonsku:
Bazénové plavání: Barbora Seemanová, Simona Kubová, Tomáš Franta, Daniel Gracík
Dálkové plavání: Lenka Štěrbová, Alena Benešová, Martin Straka, Ondřej Zach
Synchronizované plavání: Karolína Klusková, Aneta Mrázková

Reklama

Související témata: