Hlavní obsah

Nečekaný konec kariéry přehodnotil. Vítej zpátky, volali na Helešice soupeři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dojel do cíle rozjížďky a maďarští soupeři na něj anglicky volali: „Vítej zpátky!“ Lukáš Helešic se vrátil z předčasného veslařského důchodu a po téměř čtyřech letech se vrátil na vrcholnou veslařskou akci. Na mistrovství Evropy ve slovinském Bledu ho s novým parťákem Václavem Baldriánem čeká finále C na dvojce bez kormidelníka.

Foto: Detlev Seyb

Lukáš Helešič (vpředu) s Václavem Baldriánem na mistrovství Evropy na Bledu.

Článek

Bled (od našeho zpravodaje) - Kariéru měl veslař původem z Valtic rozjetou skvěle. Stříbrný s Miroslavem Jechem na mládežnické olympiádě, ve dvaceti letech byl s Jakubem Podrazilem sedmý na „velké“ olympiádě v Riu, se stejným parťákem ovládl celkové hodnocení Světového poháru.

Jenže v lednu roku 2020 přišlo pro mnohé šokující rozhodnutí. „Rozhodl jsem se ukončit kariéru,“ vyťukal na sociální sítě. V pouhých 23 letech. Verdikt odůvodňoval tím, že už u veslování není šťastný, netěší se na tréninky ani závody.

U svého osudového sportu zůstal v trenérské roli, občas si zazávodil při Primátorkách či hobby závodech, ale novou etapu profesního života začal jako realitní makléř.

Když se blížilo loňské mistrovství světa v Račicích, přišly na Helešice choutky se do vrcholového veslování vrátit. „Svrběly mě ruce, jak jsem už od rozjížděk koukal na závody. I lidé kolem veslování mi říkali, že jsem skončil brzy, ať se vrátím,“ popisuje.

A tak se koncem prázdnin opřel do plné přípravy, ač to nebylo vůbec lehké. „Byl to náraz do zdi. Měsíc dva jsem se z toho sbíral, ale tělo si vzpomnělo,“ kvituje nyní 27letý veslař. Splnil výkonnostní podmínku pro návrat do Dukly, dostal se do skupiny k Michalu Vabrouškovi, ale vedle tréninku si nechal i svou civilní práci.

Foto: Detlev Seyb

Lukáš Helešič a Václav Baldrián na jezeře Bled.

„Jdeme na vodu brzo ráno, pak v práci vyřídím maily a schůzky a večer další fáze. Je to náročné, ale jsem rád, že nejsem upnutý jen na veslování. V práci mi vycházejí vstříc a největší podporu mám doma od přítelkyně. Kdyby za mnou nestála, tak to nejde, za to jsem jí vděčný,“ děkuje na dálku.

Zbývalo najít parťáky do lodi, momentálně nemocný Podrazil už jezdí s Janem Cincibuchem na dvojskifu, Helešic se dal dohromady s někdejším juniorským mistrem světa na párové čtyřce Václavem Baldriánem. „Přešel z větší posádky a z nepárového veslování. Jezdíme spolu teprve od března, ale Vašek je šikovný,“ věří v budoucnost posádky.

O místa na pařížské olympiádě se pojede už v září na mistrovství světa a evropský šampionát nově vzniklé posádce ukázal, že je ještě čeká nelehká cesta vzhůru.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

Hokej

Kanada - USA 6:4

Kanada ve finále mistrovství světa hokejistů do 18 let zdolala Spojené státy
NačítámNačíst další články