Hlavní obsah

S Rusy závodit nebudeme! Federace pohrozila bojkotem světového šampionátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco většina sportovních federací na základě doporučení Mezinárodního olympijského výboru po okupaci Ukrajiny plošně vyloučila ruské a běloruské sportovce ze svých soutěží, Mezinárodní plavecká federace FINA trvá na tom, že nic podobného neučiní. Plavcům z obou zemí umožnuje závodit pod neutrální vlajkou, ale to je proti srsti řadě závodníků. Otevřeně proti tomuto rozhodnutí vystoupil ukrajinský rekordman Andrej Govorov a nyní dokonce švýcarská federace pohrozila bojkotem světového šampionátu v Budapešti, konaného na přelomu června a července.

Foto: Patrick B. Kraemer, Twitter

Švýcarští medailisté v plavání z olympiády v Tokiu Jeremy Desplanches a Noe Ponti (vpravo).

Článek

Švýcarská plavecká federace hodlá bojkotovat mistrovství světa konaného od 18. června do 3. července v Budapešti, pokud se ho opravdu budou moci účastnit i ruští a běloruští sportovci, jak dříve avizovala FINA. Ta ani přes protesty ukrajinského rekordmana na 50 metrů motýlek Andreje Govorova neustoupila od svého rozhodnutí nechat je startovat pod neutrální vlajkou.

Připouští ale, že sportovci ze zemí obou válečných agresorů mohou být vyloučeni, pokud by jejich přítomnost ohrozila hladký průběh některé ze soutěží. Plošný zákaz ale pro ni nepřichází v úvahu.

„Švýcarské vodní sporty se bezvýhradně zasazují o bezpečný a spravedlivý sport bez dopingu. Za současných okolností se Swiss Aquatics domnívá, že nemůže být zaručena bezpečnosti ani spravedlnost pro sportovce na 19. mistrovství světa FINA v Budapešti, pokud se ho zúčastní sportovci z Ruska nebo Běloruska," uvedla švýcarská plavecká federace.

Švýcarsko sice není plaveckou velmocí, ale na olympijských hrách v Tokiu získalo zásluhou Jeremyho Desplanchese a Noea Pontiho dvě bronzové medaile.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.