Hlavní obsah

Plavec Romančuk věnoval bronz z MS okupované Ukrajině, kde bojuje i jeho otec

Plavec Mychajlo Romančuk věnoval úterní bronzovou medaili ze závodu na 800 metrů na mistrovství světa Ukrajině, kde na východní frontě bojuje i jeho otec. Sám zvažoval, zda nevezme zbraň do ruky, ale nakonec se k armádě nepřipojil. Místo toho podporuje svou vlast tím, co umí nejlépe. Zázemí našel v Německu, kde trénuje s dlouholetým rivalem Florianem Wellbrockem.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Plavec Mychajlo Romančuk s bronzem z mistrovství světa.

Článek

"Doufám, že tahle medaile pro Ukrajinu hodně znamená. Prožíváme těžké časy a ukázal jsem světu a všem Ukrajincům, že budeme bojovat až do konce," řekl po závodě. Radost z úspěchu mu kalily myšlenky na rodinu v rodné zemi. "Můj otec bojuje ve válce, na východě. Každé ráno mi píše, jestli je v pořádku," prozradil. Mluvit s otcem ale nemůže, protože není k dispozici internetové spojení. "Rusové všechno zničili," řekl Romančuk.

Dvojnásobný olympský medailista z Tokia chtěl po napadení Ukrajiny nejdříve také narukovat, aby se zbraní v ruce bránil svou vlast, ale po diskuzi s rodinou a manželkou svůj postoj přehodnotil. "Rozhodli jsme se, že se zbraní nemůžu ničeho dosáhnout. Díky svým výsledkům v plavání můžu světu vyprávět, jaká situace na Ukrajině je," svěřil se pětadvacetiletý kraulař.

Přijal proto nabídku německého plavce Wellbrocka, který ho pozval na společnou přípravu do Magdeburgu. "Bylo to těžké. Především myšlenkami jsem byl pořád ve válce. Spal jsem jenom tři nebo čtyři hodiny, protože jsem pořád četl zprávy," líčil. Toužili po zlatu a stříbru, ale nakonec jim společný trénink přinesl stříbro a bronz. Skvělým finišem je porazil Američan Bobby Finke.

Romančuk se na šampionátu v Budapešti chystá ještě závodit na 1500 metrů v bazénu a na pět a deset kilometrů v dálkovém plavání na jezeře Lupa.

Reklama