Hlavní obsah

Plavkyně Lokajová jako šestá Češka překonala La Manche

Calais

Devatenáctiletá Aneta Lokajová se stala šestou českou plavkyní, která zdolala kanál La Manche. Dokázala to ve středu v čase 10 hodin a 27 minu. Rychlejší byly z českých plavkyň pouze Yvetta Hlaváčová a Lenka Štěrbová. Lokajová dosáhla o minutu lepšího času něž první česká přemožitelka La Manche Ludmila Jelínková.

Článek

Na zhruba 34 kilometrů dlouhé trase z Anglie do Francie se plavkyně Univerzity Brno představila poprvé. Před dvěma lety měla nastoupit ve štafetě brněnských plavkyň, ale těsně před startem onemocněla a musela za ni zaskočit náhradnice.

Štěstí na podmínky

Ke svému pokusu vyrazila Lokajová už ve 4:14 ráno. Kromě zkušeného lodivoda Rega Brickella ji doprovázela pouze maminka a přemožitel kanálu La Manche oběma směry David Čech. "Z ekonomických důvodů nemohl být doprovod početnější. Počítali jsme, že se Aneta nedostane pod dvanáct hodin. Měla štěstí na podmínky, uprostřed kanálu bylo moře klidné," řekl ČTK trenér plavců Univerzity Brno Jiří Povolný, který byl s výpravou v telefonickém spojení.

Lokajová je mistryní České republiky v zimním plavání. Před ní překonaly úžinu v Atlantském oceánu Jelínková (1988), Dana Zbořilová (2001), hned třikrát Hlaváčová (2005, 2006 a 2007), Štěrbová (2010, v 16 letech se stala nejmladší českou přemožitelkou) a Abhejali Bernardová (2011) . Celkem přeplavalo La Manche sedmnáct Čechů, držitelem národního rekordu je Rostislav Vítek, který v roce 2009 dosáhl času 7:16.

Reklama

Související témata: