Hlavní obsah

Postupová radost pro dva české dvojskify. Vraštil se Šimánkem jeli nejrychleji ze všech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oba české dvojskify mužů zvládly na veslařském MS v Račicích čtvrtfinále úspěšně. Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek v kategorii lehkých vah bezpečně vyhráli, dokonce měli nejlepší čas ze všech lodí, které se dostaly do semifinále. Jan Cincibuch a Jakub Podrazil na klasickém dvojskifu se na třetí postupové místo protáhli mocným finišem v závěrečných 300 metrech.

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek na archivním snímku

Článek

Vraštil se Šimánkem rozjeli čtvrtfinále po boku favorizovaných Italů velmi rychle a drželi skvělý rytmus. Už na kilometru měli v čele více než sekundu na bronzovou olympijskou posádku Oppo, Ruto, o třetí místo se v té chvíli praly lodě Polska, Číny a Ukrajiny.

„Konečně se maličko zlepšila voda, díky menšímu větru už nejsou takové vlny. Byli jsme trochu nervózní, ale zvládli jsme to dobře. Elán nám dodávalo, když jsme na všechny soupeře viděli," líčil Šimánek.

Češi ani v druhé polovině trati nedali nikomu šanci a vyhráli naprosto přesvědčivě v čase 6:20,32 s náskokem 2,16 s před Ukrajinci Kovalovem s Chmarou. Číně po úvodním nástupu došel dech. Itálie ale také nedokázala také pořádně zafinišovat a postup uhájila velmi těsně, jen o čtyři setiny sekundy před polskou posádkou.

Rychlejší než český dvojskif lehkých vah nebyl nikdo z vítězů další čtvrtfinálových jízd, ať už to bylo Norové Benske a Tjöm (6:20,83), úřadující olympijští šampioni McCarthy s Donovanem z Irska (6:21,05), ani Švýcaři Schäuble, Ireland (6:25,53). „Měl jsem skvělý pocit, jak nám to od začátku šlapalo. Možná se to z břehu nezdálo, byla to ale dost dřina a  semifinále bude ještě těžší," tvrdil Vraštil.

Dvojskif lehkých vah čeká semifinále už ve čtvrtek v 11.25 h a za soupeře v boji o tři místenky v sobotním finále budou mít lodě Norska, Francie, Itálie, Belgie a Španělska. „Můžeme být první i poslední. Čekám masakr, o finále se jede vždycky na krev," naznačil Vraštil.

Ve finiši šli přes Litevce

Statečný a nakonec i úspěšný boj o semifinále svedla česká posádka také na klasickém dvojskifu, i když takřka celé dva kilometry naháněla třetí Litevce. Strhujícím finišem si nakonec vyjela postup společně s vítěznými Australany Bartholotem s Antillem a jen 62 setin za druhým Řeky. „Měli jsme na startu trochu problém, ale chytli jsme se Litevců a posledních tři sta metrů jsme to tam už jen sázeli a bylo cítit, že na to fyzicky máme," vykládal Podrazil.

„Byl jsem děsně nervózní, ale mocné povzbuzování fanoušků z tribuny jsem v závěru slyšel. Také díky nim to dopadlo dobře," tvrdil mladší člen dvojskifu Cincibuch. Celou sezonu jezdíme takhle chladnokrevně zezadu," doplnil s úsměvem Podrazil. Dvojskif má termín semifinále až v pátek ve 11.56 hodin.

Jan Cincibuch a Jakub Podrazil v akci

Ve středu po poledni ještě absolvoval svoji opravu nedávno složený ženský dvojskif Alice Prokešová, Markéta Nedělová. Posádka, která má být perspektivní pro OH 2028, se mezi tři postupující nevešla. Na pátém místě ji od semifinále dělilo sedm vteřin. „Pondělní rozjížďka byla v tomto složení pro nás vlastním prvním kontaktním závodem, opravku jsme zajely už podstatně lépe a odvedly tam asi všechno, co bylo v našich silách. Pro nás jsou to cenné zkušenosti," říkala Prokešová, která po přechodu od atletiky vesluje teprve tři roky.

Česko má vedle obou mužských dvojskifu v semifinále i další dvě lodě, ženská dvojka bez kormidelnice Pavlína Flamíková s Radkou Novotníkovou ho absolvují ve čtvrtek v 10.20 proti lodím Rumunska, Nizozemska, Irska, Chorvatska a Španělska.

Lenka Antošová na skifu pojede své semifinále v pátek v 11.46 h a jejími soupeřkami budou Twiggová z Nového Zélandu, Němku Foesterová, Britka Scottová, Bulharka Angelovová a Španělka Diazová-Rivasová.

Reklama

Související témata: