Hlavní obsah

Žena mezi osmi muži? Poslouchají mě, musí, směje se Zelenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běda mužům, kterým žena vládne? Možná tak ve Starých pověstech českých, členové mužské osmiveslice, jimž velí v roli kormidelnice Barbora Zelenková, si nestěžují. „Poslouchají mě. Musejí,“ směje se čerstvě 19letá dívka. Jinak by to ani fungovat nemohlo, vždyť kormidelník je neoficiální kapitán posádky.

Foto: Ondřej Kroutil

Česká osmiveslice, kterou má na povel Barbora Zelenková.

Článek

Žena v mužské sestavě je napříč sporty hodně neobvyklý jev, ale Zelenková není na světovém šampionátu v Račicích jedinou kormidelnicí osmy. Byť drobní muži udávající tempo a směr lodi mají jasně navrch…

Zelenková se čelem ke zbytku posádky na Dukle posadila na doporučení trenéra. „Odjela jsem jeden trénink a už si mě nechali,“ vzpomíná. Nová role ji navíc hned chytla. „Bavilo mě kormidlovat, ale byla jsem hodně ve stresu z toho, že to pokazím,“ neskrývá teenagerka, která je v lodi nejmladší.

Vykřičená i zadýchaná

A pokazit se toho dá i bez vesla dost. „Jako kormidelnice musím vnímat, co se děje v závodě. Udávat rytmus a pokyny, reagovat na ostatní posádky, kdy dávají nástupy,“ vyjmenovává.

I když má při závodě u pusy mikrofon, hlasivky dostávají zabrat. „Hlavně zezačátku jsem bývala dost vykřičená, teď už jsem si trochu zvykla. Ale za cílem bývám zadýchaná,“ přiznává, že závod jí stejně jako veslující části posádky sebere síly.

Také s muži absolvuje většinu tréninků, byť sama vesluje už jen rekreačně. „Třeba na kolo s nimi nechodím, ale do posilovny zajdu, abych se udržovala,“ líčí 175 cm měřící dívka, která podle profilu Světového veslování váží 52 kg. „Zatím si váhu držím v pohodě, ale myslím, že brzo si ji budu muset hlídat,“ vypráví s úsměvem.

Tréninky osmiveslice jsou náročné i organizačně. Většina posádky se rekrutuje ze závodníků kategorie do 23 let, nejstarší z nich je ročník 1999. A přípravu musejí skloubit se studiem. „Sejít se v devíti lidech je náročné se všemi testy ve škole, letos bylo i hodně nemocí,“ popisuje Zelenková.

Mladá posádka by měla na domácím mistrovství světa hlavně sbírat zkušenosti, v rozjížďce skončila s odstupem poslední a z páteční opravy si chce odvézt lepší dojem.

Reklama

Související témata: