Hlavní obsah

Pozvánka od rivala? Svět vnímá, že jsme nejdál, těší Prskavce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni olympijské zlato, letos evropský titul a triumf ve Světovém poháru. Vítězná jízda kajakáře na divoké vodě Jiřího Prskavce pokračuje, a to má na příští sezonu před sebou další výzvu. Zkusit se mezi českou špičkou prosadit i na kanoi.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Vodní slalomář a olympijský vítěz Jiří Prskavec.

Článek

Sezona po hrách bývá pro úspěšné olympioniky náročná. Jaká byla pro vás?

Je pravda, že loni v říjnu po sezoně jsem se nezastavil, vysvobozením byla jen krátká dovolená. Na takové množství povinností jsem nebyl zvyklý, ale odtrénoval jsem vše, co jsem chtěl. A sezona byla povedená, mrzí mě jen Světový pohár v Praze a mistrovství světa, kde jsem byl pátý. Na druhou stranu to bylo mé nejhorší umístění v sezoně, což mi přijde hustý, tohle už se mi v kariéře možná nikdy nepovede.

Také si můžete doma vystavit krásnou novou trofej za triumf ve Světovém poháru.

Chtěl jsem se na něj zaměřit, takže jsem nečasoval formu na jeden závod, ale snažil se být permanentně v dobré pohodě. Trofej vyrobil anglický trenér, který stavěl i trať v Tokiu. Během covidu neměl moc co dělat, jeho kamarád má cykloservis, takže vymysleli, že by recyklací ozubených koleček udělali takovou pěknou trofej. Ta předchozí nebyla úplně reprezentativní, byla z plastu, rychle se rozbila… Z téhle jsou všichni závodníci nadšení.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Trofej pro vítěze Světového poháru vodních slalomářů, kterou si přivezl Jiří Prskavec.

Díky evropskému titulu máte příští rok reprezentaci na kajaku jistou. Pojedete tedy jarní nominaci na singlkanoi?

Pojedu oboje, ale prioritu chci dát singlu. Aspoň se na kajak nebudu chodit rozjezdit, protože v devět ráno pojedu na singlu jako první, na vstávání se samozřejmě těším… Ale zase je dobré, že budu mít místo na parkování, to kajakáři moc neznají. (úsměv)

I váš tatínek a trenér už se smířil s tím, že se více věnujete kanoi?

Myslím, že se na to dokonce těší. Už nemá řeči, přijde mi, že ho baví, když má ve skupině takového tragéda, kterému může říkat úplné základy. (směje se) Ale ono to opravdu pomáhá i na kajaku, síla záběru se zvedla, protože proti ostatním jsem byl fakt slabý.

Sezonu jste si podmanil vy a Vít Přindiš, což se projevilo i na zájmu v zahraničí.

Máme nabídku od Joea Clarka (olympijský vítěz z Ria), že by chtěl odjet pár tréninků s naší skupinou, aby viděl, jak to děláme. Na oplátku si můžeme v Londýně s nimi zajezdit v jejich časech tréninků. I to potvrzuje, jak nás svět vnímá. Že jsme nejdál a opravdu vládneme.

Clarke vítězí v extrémním slalomu, v něm byste zase mohli vy něco okoukat od něj.

Já ne, já v něm ukončil kariéru. (úsměv) Můj poslední závod byl na mistrovství světa. Zkouška byla krásná, ale už se do toho nechci pouštět. Nejvíc to mrzí syna, který si na tu startovací rampu hraje, tak je škoda, že mu z ní nemůžu zamávat. Jsem fanoušek vodního slalomu, ale i tahle disciplína může mít své publikum. Není blbá, ale není pro mě. Já nemám mentálně na to, abych neřešil svoji skvělou lajnu, ale to, jak ji kazit ostatním…

Reklama