Hlavní obsah

Před devíti lety Fuksa nadšeně padal do vody. Teď chce v Račicích medaili

Račice

Když se před devíti lety konalo v Račicích naposledy mistrovství Evropy v kanoistice, bylo Martinu Fuksovi devět let. „Ještě jsem hrál hokej,“ přiznává, že na šampionát má trochu matné vzpomínky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kanoista Martin Fuksa (vpravo) a jeho otec a trenér Petr Fuksa u vodního kanálu v Račicích.

Článek

„Ale po něm bylo mistrovství světa v Szegedu, tam taťka vyhrál s C4 a to byl pro mě impuls, abych začal s kanoistikou,“ vybavuje si syn a svěřenec bývalého úspěšného kanoisty Petra Fuksy.

Ten spolu s Petrem Procházkou, Jiřím Hellerem a Janem Břečkou získal na dlouho poslední české světové kanoistické zlato, než čekání vloni v Moskvě ukončili čtyřkajak a jeho člen Josef Dostál v kategorii K1.

„Mamka tehdy ten tátův závod natáčela, pouštěli jsme si ho doma, když přijel, byla hrozná sláva,“ líčí zanedlouho dvaadvacetiletý kanoista. „Tehdy kopli loď do cíle a spadli do vody, tak jsme v létě dělali totéž a pořád končili ve vodě, byla super parta,“ vzpomíná Fuksa na své začátky.

Vrcholem mistrovství světa

Na blížícím se mistrovství Evropy v Račicích (1. až 3. května) už bude talentovaný mladík patřit k favoritům, vždyť z posledních dvou šampionátů si přivezl aspoň jedno zlato. „Rád bych tu udělal minimálně jednu medaili, je jedno jakou,“ je Fuksa opatrný ve svých plánech.

„Vrcholem je mistrovství světa, když se Evropa nepovede, nebudeme se z toho hroutit, ale doma se člověk samozřejmě předvést chce,“ ujišťuje.

Startovat by chtěl na všech distancích a s novým typem lodě. „Podle pravidel se o dvě kila zlehčila, takže časy by měly být rychlejší,“ očekává Fuksa, jenž teď zakleká do čtrnáctikilové kanoe. „Loď je míň stabilní, víc se kinklá, ale už se s tím sžívám,“ pochvaluje si.

Reklama

Související témata: