Hlavní obsah

Skandál. Ruská plavecká hvězda Varganovová byla zatčena za obchodování s drogami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do pořádné šlamastyky se dostala bývalá ruská (sovětská) sportovní hvězda a olympijská medailistka v plavání Světlana Varganovová. Držitelku stříbra z OH 1980 v Moskvě na trati 200 metrů prsa a bývalou světovou rekordmanku na této trati zatkli v indickém státu Goa, kde se měla jako členka mezinárodního drogového kartelu podílet na ilegálním obchodu s narkotiky, píše plavecký server swimSwam.

Foto: wikipedia.org

Světlana Varganovová na archivním snímku.

Článek

Podle Úřadu pro drogy a kriminalitu (NCB) v Goa údajně spolupracovala 58letá Varganovová s místním komplicem a také bývalým ruským policistou, který „řídil rozšířenou a dobře organizovanou síť pouličních obchodníků". Při zadržení měla u sebe Varganovová různé druhy návykových látek, policisté u jejích společníků rovněž objevili hotovost ve třech světových měnách.

„Dodávala narkotika pouze cizím státním příslušníkům," řekl představitel NCB k roli Varganovové v kartelu. „Doma měla také bar s vodní dýmkou, kam mohli přijít cizinci a užívat drogy".

Varganovová patřila v dobách aktivní kariéry v éře SSSR k hvězdám plaveckého sportu. Světový rekord na prsařské dvoustovce 2:31,09 vytvořila v roce 1979 už jako čtrnáctiletá dívka, ale radovala se z něj jen týden, než si jej znovu přivlastnila krajanka a pozdější olympijská šampionka Lina Kačiušytéová (2:28,36). V roce 1982 vybojovala rodačka z Petrohradu na své hlavní trati titul mistryně světa.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.