Hlavní obsah

Slalomáři Prskavec a Krejčí ovládli semifinále kajakářů na ME, Přindiš vypadl

Semifinále kajakářů na Evropských hrách a mistrovství Evopy ve vodním slalomu vyhrál Jiří Prskavec před Jakubem Krejčí. V Krakově naopak neuspěl úřadující mistr světa Vít Přindiš, který obsadil 18. příčku a byl daleko od účasti ve finále. Z tria českých kajakářek postoupila jen Tereza Fišerová, která obsadila v semifinále čvrtou příčku.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jiří Prskavec z ČR.

Článek

Nováček na vrcholné seniorské akci Krejčí postupoval z druhé kvalifikační jízdy, takže startoval hned v úvodu semifinále. Výbornou čistou jízdou se dostal pod devadesát sekund a dlouho byl na prvním místě. Porazil ho až olympijský šampion a obhájce evropského titulu Prskavec, který jel třetí od konce a byl o 56 setin rychlejší.

Lepší čistý čas než oba Češi měl vítěz kvalifikace Martin Dougoud ze Švýcarska, ale dvě trestné sekundy ho srazily na třetí pozici. Finále tak vyvrcholí dvěma českými jízdami.

Naopak Přindišovi, který loni vyhrál v Krakově závod Světového poháru, se v Polsku tentokrát nedařilo. V kvalifikaci obsadil 21. místo, v hlídkách dostal padesátisekundovou penalizaci, která připravila české favority o šanci na úspěch.

Dnes mu rozhodčí připsali dvě trestné sekundy za dotek šestnácté branky a v závěru Přindiš nabral velkou časovou ztrátu. Od postupu ho dělila více než sekunda a půl. "Šťouch bohužel přišel trochu smolně, mně se zrovna zvedla vlnka, nedalo se s tím moc co dělat, líznul jsem to hrudníkem. Dole už jsem ztrácel čas, ten zbytek byl trošku trápení. Trať není plynulá, navíc brány jsou v místech, kde se voda hodně mění - někomu to klouzne krásně, někdo se s tím bude prát," řekl. "Nevím, jakou myšlenku stavitelka měla, ty brány dala do skoro nejhorších míst, co na trati jsou. Ale to je vodní slalom, voda je proměnlivá a my s tím musíme pracovat," dodal Přindiš, kterého odpoledne čeká ještě kvalifikace kayakcrossu.

Na třetí medaili ve třetí den šampionátu může zaútočit na kajaku Fišerová. V semifinálové jízdě ztratila 1,65 sekundy na nejrychlejší Němku Elenu Lilikovou, která zbytku startovního pole nadělila více než sekundu. Jen málo scházelo k postupu do finále Antonii Galuškové, jež na třináctém místě ztratila na nejlepší desítku 46 setin. Mistryně Evropy z roku 2019 Amálie Hilgertová se musela vrátit do jedné z branek a byla pětadvacátá.

Finálový program začne ve 12:40.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články