Hlavní obsah

Synek bez potíží vyhrál rozjížďku a může se v Račicích těšit na semifinále

Aktualizováno

Největší český trumf na domácím mistrovství Evropy ve veslování se v rozjížďce představil v parádním světle. Skifař Ondřej Synek v Račicích bezpečně vyhrál, přitom poslední stovky metrů si už mohl dovolit vypustit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český skifař Ondřej Synek si s přehledem zajistil v Račicích semifinále.

Článek

Přímo do sobotního semifinále postupoval v této disciplíně pouze vítěz každé ze čtyř jízd, ale už na kilometru měl bronzový olympijský medailista převahu tří vteřin na Němce Naskeho a v druhé polovině mu stačilo vedení jen hlídat. Synek si pak v cíli vysloužil potlesk pár stovek diváků a mohl se jet klidně vyveslovat, další start jej čeká až v sobotu.

„Jel jsem úplně v pohodě, popravdě čekal jsem to těžší. Jak jsem od začátku vedl, tak Němec brzy pochopil, že mi to postupové místo nevezme. Cítil jsem se hodně dobře, seděly mi i podmínky, žádný extrémní vítr nebo vedro," říkal spokojeně Synek, pro nějž je představení v Račicích prvním ostrým startem v sezóně. „Tak snad to takhle půjde dál i v semifinále a hlavně pro nedělní závod o medaile," říkal a pochval si atmosféru evropského šampionátu, který se jede na české vodě po 56 letech. „Dýchá to na mě tady z každé strany," usmál se.

Podobně jasně postoupili obhájce zlata Chorvat Martin či Eb Marjanovič, ale nečekaně musel do odpoledních oprav vítěz letošního úvodního dílu SP Švýcar Stahlberg, kterého v rozjížďce porazil o vteřinu Francouz Boucheron nejrychlejším časem dne.

S přehledem uhájila ve své rozjížďce třetí postupové místo do semifinále česká čtyřka bez kormidelníka Makovička, Potůček, Paroulek, Altman. Naopak do oprav musí při svém debutu na velké akci Monika Nováková na skifu lehkých vah.

Další čeští reprezentanti Vraštil, Šimánek na dvojce bez kormidelníka lehkých vah sice před poledne mohli bojovat přímo o nedělní finále, ale do něj se dostal pouze vítěz. Těmi byli Italové, čeští reprezentanti projeli cílem druzí, a tak musejí v pátek odpoledne absolvovat opravy.

Probít se mezi dvanáct nejlepších se bude muset snažit stejnou cestou také skifař lehkých vah Jan Cincibuch, který byl v rozjížďce pátý. Při nízkém počtu pouhých pěti přihlášených lodí má naopak přímo zaručenou účast v nedělním finále čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Viktora, Kopáč, J. Vetešník, Hájek.

Dvojka bez kormidelníka Helešic, Podrazil se chtěla vejít mezi dvě lodě postupující přímo do nedělního finále, jenže nestačila na Srbsko a Francii. „Obě ty posádky, které dojely před námi, to hned po startu odpálily tak, že nám bohužel dost ujely. Tak kilák jsme je zkoušeli honit, jenže snaha byla marná, tak jsme změnili plán a trochu pošetřili síly pro sobotní závod," říkal Jakub Podrazil. „Nesmíme už mít soucit se soupeři," doplnil Lukáš Helešic.

Přímý boj o finále nevyšel ani ženskému dvojskifu Antošová, Fleissnerová. Jediné postupové místo brala loď Itálie. „Nemyslím, že bychom se musely stydět a věřím, že v sobotu to finále dáme. Možná jen škoda, že jsme trochu zaostaly na startu, to pro nás nebylo úplně typické," líčila Kristýna Fleissnerová. „Možná na nás ta domácí pohoda dolehla až moc," přemýšlela Lenka Antošová.

Ještě dnes čekají opravy i skifařku Žabovou, párovou čtyřku mužů a ženský dvojskif lehkých vah.

Reklama

Související témata: