Hlavní obsah

Transgender plavkyně láme ženské rekordy. Budí to pobouření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Praha

Transgender plavkyně Lia Thomasová překonává mezi ženami v univerzitních amerických soutěžích jeden rekord za druhým. Dvaadvacetiletá sportovkyně přitom ještě v roce 2019 závodila jako muž. Její případ v komunitě plavců vyvolává rozporuplné reakce a zaznívají hlasy o nespravedlnosti. Světový sport, ale zdá se, směřuje k ještě benevolentnějším pravidlům.

Foto: pennathletics.com

Transgender plavkyně Lia Thomasová

Článek

Thomasová plave za univerzitu Penn ve státě Pensylvánie. Na listopadových závodech mezi její školou a univerzitou Princeton transgender žena, která se dříve jmenovala Will, zbořila školní rekordy na 100 m, 200 m a 500 m volným způsobem. V celostátním srovnání by jí to stačilo na druhý, respektive třetí nejlepší čas.

Zdá se, že Thomasová má na plavání v ženské kategorii nárok. Podle pravidel Národní vysokoškolské sportovní asociace (NCAA) může soutěžit mezi ženami, pokud alespoň jeden rok podstoupila hormonální léčbu. Kdy přesně Thomasová hormonální terapii nastoupila, ovšem úplně jasné není, píše britský Daily Mail.

„Být trans nijak neovlivnilo mou schopnost dělat tento sport a to, že mohu pokračovat v závodění, je velmi obohacující," nechala se Thomasová slyšet v červnu v rozhovoru pro univerzitní noviny Penn Today.

Transgender plavkyně Lia Thomasová se dříve jmenovala Will Thomas, a na střední škole tři roky závodila mezi chlapci.

Ne každý z komunity amerických plavců ale s transgender sportovkyní sdílí její nadšení. „Samozřejmě, že padaly rekordy. Lia soutěžila tři roky jako muž. Toto není správné!" vyjádřila prostřednictvím Twitteru nesouhlas bývalá trenérka Linda Bladeová. „Musíme se vrátit ke kategoriím podle pohlaví," dodala.

Případ Thomasové nevyvolává plamenné diskuze pouze v prostředí internetu. Debata o návratu k tradičnímu rozdělení kategorií podle ženského a mužského pohlaví probíhá také na akademické půdě i uvnitř sportovních asociací.

Známý je případ novozélandské vzpěračky Laurel Hubbardové, která na olympijských hrách v Tokiu závodila mezi ženami. Stalo se tak poprvé v historii. I její účast vyvolávala pobouření. I její kvalifikaci na olympiádu provázela kontroverze spojená se suverénními výkony na kvalifikačních závodech, ačkoliv několik let předtím vůbec nesoutěžila.

Kdo by čekal, že generalitě dojde nesmyslnost toho, nechávat sportovce, kteří se narodili jako muži, závodit se ženami, ten by se spletl. Zatím se totiž zdá, že světový sport směřuje spíše k mírnějším pravidlům pro účast transgender sportovkyň mezi ženami. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) se totiž chystá provést změny v pravidlech. A rozhodnutí o pravidlech pro účast transgender sportovců nechá na asociacích jednotlivých sportů a MOV pouze vydá doporučení.

V doporučení se ale má skrývat několik frází, která budou doporučovat ještě větší inkluzi. Pravidla by totiž mela dohnat „pokrok ve vědě". K úpravám stávajících dokumentů by mělo dojít po zimní olympiádě v Pekingu. Výsledkem by tak dokonce mohlo být, že transgender ženy nebudou k závodění vůbec potřebovat snižovat hladinu testosteronu, neboť se prý nedá předem předpokládat automatickou výhodu transgender žen oproti normálním ženám.

Ve veřejném prostoru mezitím zaznívají hlasy, že sledujeme destrukci ženského sportu jako takového.

Reklama

Související témata: