Hlavní obsah

Tři mety a další disciplína k tomu! Pekelné zimy už se nebojím, líčí Prskavec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé jako olympijský šampion vtrhne kajakář Jiří Prskavec o víkendu na Trnávce do sezony, v niž útočit může hned na tři mety: titul mistra světa, Evropy i triumf ve Světovém poháru. „Budu to zkoušet,“ slibuje na prahu atypické sezony.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vodní slalomář Jiří Prskavec před startem nové sezony.

Článek

Je reálné ovládnout všechny tři vrcholy?

Bude to hodně složité, protože nejsme zvyklí takto koncipovat sezonu. Většinou máme v její první polovině mistrovství Evropy a koncem září svět. Letos chtěli pořadatelé mistrovství světa v Augsburgu, aby se šampionát jel přesně padesát let od mnichovské olympiády na konci července, takže budeme muset vyladit na dva závody během dvou měsíců. Mám výhodu, že teď nemusím jet domácí nominační závody ve formě, protože nominaci do týmu mám jistou, ale potřebuju vyladit na mistrovství světa i Evropy.

Kde se vám jezdí lépe? V Augbsurgu, nebo Liptovském Mikuláši, kde se pojede evropský šampionát?

Ty tratě jsou hodně podobné. Obě jsou jedny z nejstarších umělých, kde jezdíme. Mají imitovat chování řeky, jsou tam kameny a překážky. Nemají pravidelný tvar, ale jsou zaoblené, aby si voda držela rychlost jako v řece. Tyhle tratě už tolik nevyužíváme, jsem rád, že na nich jsou oba vrcholy. V Lipťáku to mám moc rád, vyjel jsem si tam před šesti lety svou první olympiádu. V Augsburgu jsem tolikrát nejel, dlouho jsme tam nezávodili.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jiří Prskavec (@jiriprskavec)

Jak vám svědčí spolupráce s novým tréninkovým parťákem Vítem Přindišem, obhájcem evropského zlata?

My spolu začali trénovat v říjnu, ale na trénincích jsme se až tolik nepotkávali, jen na soustředěních. Během podzimu mám totiž rád individuálnější přístup. Naplno jsme rozjeli společný trénink na soustředění na Réunionu a fungovalo to skvěle s Vítkem i Ondrou Tunkou. Tréninky nás bavily, zkoušeli jsme až nesmyslné kombinace a hledali cesty, jak se posunout. Vítek měl s sebou taky rodinu, tak si děti spolu pohrály, svědčilo nám to.

Jaké pokroky děláte na kanoi, kterou jste si ke kajaku přidal zatím jako tréninkový doplněk?

Pokroky dělám určitě. Jak se víc otepluje, nemám takový strach z převrácení a že mi bude pekelná zima. Měl jsem singla v Lipťáku, rozjezdil jsem se a bavilo mě to. Cíle pro letošek nemám žádné, chci po Evropě startovat na Národních kontrolních závodech ve Veltrusech, což je vstupenka, abych příští rok mohl nastoupit do Českého poháru.

Reklama

Související témata: