Hlavní obsah

Už se těší na croissant! Je to úžasná jízda, zářil úspěšný český pár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České veslování nebude chybět na olympiádě v Paříži. Jistotu startu získal na mistrovství světa v Bělehradě dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek postupem do finále. „Už se těším na ten velký croissant,“ smál se čtyřicátník Vraštil.

Miroslav Vraštil (vlevo) a Jiří Šimánek si zajistili olympiádu v Paříži. Video: Český veslařský svaz

 
Článek

Pro něj půjde už o čtvrtou olympiádu, ale nejlepší roky kariéry zažívá po boku o třináct let mladšího Šimánka. „Je super, že nás Simon dal před šesti lety dohromady, od té doby je to úžasná jízda a poslední roky sbíráme peckovní zážitky,“ děkoval někdejšímu reprezentačnímu kouči Simonu Coxovi.

Po konci kariéry Ondřeje Synka se právě k jejich posádce upínají naděje českého veslování. Na hrách v Tokiu zazářili čtvrtým místem, jsou pravidelnými finalisty v jediné olympijské kategorii lehkých vah.

A svoji pozici mezi elitou svěřenci Michala Vabrouška vcelku suverénně potvrdili v Bělehradě. Ze svého semifinále postoupili jako druzí za irskými favority s komfortním náskokem na čtvrtou pozici, která by znamenala jen finále B.

„Je to úžasné a neskutečné, proto jsme sem jeli,“ rozplýval se Šimánek. V jejich kategorii postupuje do Paříže sedm lodí, tedy všichni účastníci finále A a vítěz finále B.

„Strašně těžké to bylo ve čtvrtfinále, kde jsme byli dvě desetiny od toho jet o 13. až 24. místo. A teď jsme mezi šesti a jedeme do Paříže, když vydržíme zdraví,“ těší se Šimánek.

Jen s účastí mezi elitní šestkou se ale Češi v Bělehradě nespokojí. „Snad budou v sobotu zase těžké podmínky,“ věří Vraštil, jenž úspěchy sbíral i jako triatlonový Ironman.

Ještě jedna šance

Druhá česká posádka, která živí olympijskou naději, do finále A nepostoupila. Dvojka bez kormidelníka Pavlína Flamíková, Radka Novotníková dojela ve svém semifinále z krajní dráhy pátá, i když se ještě v půlce trati v boji o tři postupová místa držela.

O Paříž zabojují v sobotu. V této kategorii postupuje z B finále pět lodí, je tedy třeba neskončit poslední. Vloni v Račicích skončily Češky celkově sedmé.

Reklama

Související témata: