Hlavní obsah

Veslaři Vraštil se Šimánkem jsou v semifinále MS, další české posádky neuspěly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek postoupil do semifinále mistrovství světa ve veslování a udržel se tak v boji o postup na olympijské hry v Paříži 2024. Další české posádky, které se dnes v Bělehradu představily v opravách nebo ve čtvrtfinálových jízdách, neuspěly a čekají je závody v takzvaných semifinále C/D a boj o nejlépe 13. místo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český dvojskif Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek na archivním snímku.

Článek

Vraštil se Šimánkem jsou po ukončení kariéry skifaře Ondřeje Synka nejlepší českou posádkou, což potvrzují i v Srbsku. Svěřenci trenéra Michala Vabrouška byli ve čtvrtfinále druzí, když nestačili pouze na španělskou dvojici Dennis Ferrero, Caetano Pombo.

„Před závodem jsem byl strašně nervózní, jako každé čtvrtfinále na mistrovství světa, protože vím, jak je strašně jednoduché spadnout do semifinále C/D, a to se potvrzuje na každém MS,“ přiznal Šimánek na svazovém facebooku.

Mladší z české dvojice označil složení čtvrtfinálové jízdy za hororové. „Měli jsme tam tři finalisty z posledního svěťáku a k nim dvě lodě, které mají medaile z MS v předešlých letech. Na druhou stranu jsme si do silného protivětru věřili. Dojezd těsný a naštěstí pro nás dobrý,“ řekl Šimánek.

Semifinálová bitva čeká veslaře pražské Dukly ve čtvrtek, postup do finále by znamenal pro Česko jisté účastnické místo na olympiádě. Na MS je ve hře sedm míst pro Paříž, postoupí tak i vítězové finále B.

O šanci vybojovat místo na olympiádě dnes naopak přišli skifařka Lenka Lukšová, dvojka bez kormidelníka Lukáš Helešic, Tomáš Šišma a dvojskify Jan Cincibuch, Jakub Podrazil a Kristýna Neuhortová, Michala Pospíšilová. Helešic s Šišmou dnes byli poslední, ostatní české posádky páté.

„Zajeli jsme asi výkon, na který jsme měli. Do kiláku jsme byli vteřinu za postupem, drželi jsme se v lajně, ale pak už jsme neměli sílu dotáhnout se k prvním třem. Nechali jsme na vodě vše, co jsme mohli. Konečně se nám podařilo najít rytmus,“ řekl Podrazil. Jeho bývalý parťák Helešic, jenž nyní závodí se Šišmou, bral výsledek realisticky. „Pokus o zázrak, za kterým jsme sem přijeli, se nekoná. Teď nás čeká semifinále C/D, ve kterém bychom rádi vybojovali postup do finále C,“ uvedl Helešic.

Ve hře o olympiádu se drží i dvojka bez kormidelnice Pavlína Flamíková, Radka Novotníková, která do do semifinále postoupila v úterý. Boj o finále čeká veslařky také ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.