Hlavní obsah

Veslařské Primátorky vyhrála osma Slavie Praha

Vítězem 108. ročníku Primátorek jsou veslaři Slavie Praha. Druhá skončila na Vltavě se ztrátou tří sekund osma společenství Slavie s Přerovem a třetí dojela posádka pražského ČVK s Mělníkem, jež měla manko dalších tří vteřin. Po změně pravidel se dnes konal první ročník po omezení startu veslařů takzvaných resortních sportovních center včetně Dukly. V hlavním závodě tak formálně skončila více než čtyřicetiletá vítězná série Dukly, v nejrychlejší posádce však sedělo hned šest veslařů, kteří jsou v současnosti členy armádního klubu.

Foto: Raul

Radost vítězné osmiveslice pražské Slavie.

Článek

"Byl to parádní závod. V sobotu to nebylo ono, po rozjezdu jsme nevěděli, zda máme šetřit síly nebo ne. Dnes jsme si ale řekli, že do toho šlápneme a vyhráli jsme docela o hodně," řekl Filip Zima, s nímž do osmy usedli Ruslan Vikol, Adam Kulhánek, Jan Chlebovský, Petr Melichar, Daniel Nosek, Tomáš Zobal, Jan Hájek a kormidelnice Martina Součková.

Hned šest z nich se představilo na nedávném mistrovství Evropy do 23 let a Zima s Noskem jsou i letošními světovými šampiony na párové čtyřce ve stejné věkové kategorii. Slavia tak byla hlavním favoritem závodu. "Osobně jsem si ale nemyslel, že jsme hlavní favoriti, protože jsme na osmu sedli teprve minulý týden po mistrovství Evropy. Moc tréninků nebylo, což byla naše slabina, ale nakonec jsme to zvládli na výbornou," uvedl Zima.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Vítězky osmy žen, zleva Grisoni Elisa, Valentýna Solářová, Pavlína Žižková, Parravicini Grela, Kateřina Hartmanová, Anna Šantrúčková, Veronika Zámostná, Ester Hajnovičová a Barbora Matoušková.

Podobně jako Dukla v minulých letech kralovaly závodu ženským osem veslařky Slavie, která je také resortním centrem. Jejich neúčast využily k výhře zástupkyně pražského Hamru, jejichž posádku posílily dvě italské reprezentantky Elisa Grisoniová a Greta Parraviciniová.

Ve skifařských závodech mohli veslaři barvy Dukly i Slavie hájit, mezi ženami si pro třetí triumf v závodě o Stuhu Podolí dojela hlavní favoritka Lenka Antošová, Jarní skulérský závod Rösslera-Ořovského ovládl podruhé v kariéře Jan Potůček. "Byl to hodně náročné. Po olympiádě jsem si dala docela dlouhé volno, trénovala jsem vlastně jen dva týdny," řekla Antošová, které chybí už jen jeden triumf, aby dorovnala počet vítězství starší sestry Jitky.

"Nad tím jsem vůbec nepřemýšlela. Na skifu jsem jela proto, že na osmě bych musela jet za Slávii Děčín a v Praze na Slavii jsem už déle, než jsem byla v Děčíně," podotkla Antošová, která přitom do osmy mohla usednout vedle sestry, která naopak barvy mateřského klubu hájila. "Na moment jsem o tom zauvažovala. Jak ale vstoupily v platnost nová pravidla, tak jsem se připravovala na to, že pojedu skif," přiznala Antošová.

Primátorky, veslařská regata:
Muži:
Skif (Jarní skulérský závod Rösslera-Ořovského):
1. Potůček 7:54,9
2. Diblík (oba Dukla Praha) 8:03,8
3. Baldinus (Děčín) 8:05,6.
Osma:
1. Slavia Praha (Zima, Vikol, Kulhánek, Chlebovský, Melichar, Nosek, Zobal, Hájek, korm. Součková) 6:13,9, 2. Přerov/Slavia (Gajdušek, Sedlák, Šišma, Ouředníček, Bruncvík, Šágr, Řimák, Mařík, korm. Pěkná) 6:17,2, 3. ČVK Praha/Mělník (Humpolec, Mach, Nový, Slavík, Šimánek, Oppitz, Keller, Helešic, korm. Perglerová) 6:19,8.
Ženy:
Skif (O Stuhu Podolí):
1. L. Antošová 8:41,0
2. Jurková 8:43,2
3. Neuhortová (všechny Slavia) 8:46,0.
Osma:
1. Hamr/Cano (Grisoniová, Solařová, P. Žižková, Parraviciniová, Hartmanová, Šantrůčková, Zámostrná, Hajníčková, korm. Matoušová) 7:08,0
2. Blesk Praha (Skálová, Pašková, Klimková, Howeová, Vičíková, Kropáčková, B. Podrazilová, E. Podrazilová, korm. Vyhnalová) 7:21,2
3. Pardubice (Stoklasová, Příhodová, Kiacová, Flamíková, Činková, Štěpánková, Vlastníková, Novotná, korm. Lukošik) 7:24,2.

Reklama

Související témata: