Hlavní obsah

Prsař Zábojník byl na ME v krátkém bazénu pátý, Seemanová je ve finále dvoustovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matěj Zábojník doplaval na mistrovství Evropy v krátkém bazénu pátý v závodě na 200 metrů prsa. Ve finále zlepšil výkony z rozplavby i ze semifinále a poprvé se na šampionátu v Otopeni dostal pod dvě minuty a šest sekund. Další krok za obhajobou stříbra udělala Barbora Seemanová, která postoupila ze třetí příčky do finále závodu na 200 metrů volný způsob.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Matěj Zábojník na archivním snímku

Článek

Zábojník při vyvrcholení šampionátu vylepšil pozici ze semifinále, z nějž se kvalifikoval jako osmý. Dohmátl pátý a ve srovnání s minulým šampionátem v Kazani si o dvě příčky polepšil. Z průběhu letošní sezony v krátkém bazénu byl před jejím vrcholem rozpačitý. „Nebudu lhát, určitě jsem to nečekal. Jel jsem sem poměrně do neznáma. Ještě dva týdny zpátky jsem předváděl špatné výkony a vůbec jsem nevěděl, na jaké časy se budu moct dostat,“ svěřil se na svazovém facebooku.

Nakonec si vylepšil sezonní maximum na 2:05,75 minuty. „V průběhu mistrovství Evropy jsem se do toho trošku dostal. Zvolil jsem k celým těm závodům trochu jiný přístup. Finále jsem si šel spíš užít, vůbec jsem se nestresoval. Tajně jsem doufal, že se mi podaří ten čas (ze semifinále) ještě vylepšit a neskončím sedmý, osmý. Povedlo se oboje, takže já jsem určitě spokojený,“ pochvaloval si. K medaili měl daleko, dělily ho od ní více než dvě sekundy.

Největší naděje české výpravy Seemanová v prvním semifinále bojovala o vítězství s Nikolett Padarovou. Sedmnáctileté Maďarce, která vylepšila evropský juniorský rekord na 1:53,51, sice o 54 setin podlehla, ale i druhá příčka jí bez ohledu na výsledek druhého semifinále zajistila postup. „Věděla jsem, že ten postup by měl být celkem v pohodě. A mým cílem bylo dojet do toho druhého místa, abych měla jistou kvalifikaci nehledě na čas. To se mi povedlo, ale pak se mi ani nechtělo s holkami moc závodit,“ řekla Radiožurnálu Sport.

Vedle Padarové ji stejně jako v rozplavbě předčila ještě Britka Freya Andersonová, jež časem 1:53,10 semifinálovou fázi ovládla. Finále se poplave v neděli.

Skvělý debut na vrcholné seniorské akci prožívá juniorský znakařský šampion Miroslav Knedla. Po finálových umístěních na 50 a 100 metrů znak se prosadil do boje o medaile také v polohovém závodu na 100 metrů, který je jeho doplňkovou disciplínou. V semifinále vylepšil svůj český rekord z rozplavby bezmála o půl sekundy na 52,69 a kvalifikoval se ze sedmé příčky.

Znovu se potvrdilo, že večer plave výrazně lépe než ráno. „Ale snažím se to nějak už učit, tak abych i ráno mohl zaplavat dobré výkony, abych se potom dostal do finále nebo semifinále. Bude to potřeba na olympiádě, protože tam bude ráno náročné se dostat do semifinále,“ doplnil.

Český rekord z rozplavby vylepšila v semifinále na 50 metrů motýlek také další debutantka na velké akci Daryna Nabojčenko. Z národního maxima ubrala dalších sedm setin na 25,73 sekundy, ale na finále jí to nestačilo. Zařadila se na deváté místo se ztrátou sedmi setin na postupovou osmou příčku.

Reklama

Související témata: