Hlavní obsah

Žádný speciální oblek! Ledová mořská panna jen tak nalehko předvedla mrazivý kousek

Tohle ještě nikdo nedokázal. Chilská plavkyně Bárbara Hernándezová dosáhla nového milníku. Její mimořádný výkon v antarktických vodách ověřuje mezinárodní sbor arbitrů. Aspiruje na zápis do knihy rekordů.

Plavkyně vytvořila rekord v plavání v antarktických vodáchVideo: Reuters

 
Článek

Hernándezová překonala v ledovém oceánu více než 2,5 kilometru. Právě tohle byla klíčová hranice. Ve vodě přitom byla více než tři čtvrtě hodiny.

Voda měla jen 2,2 °C., plavkyně do ní vyrazila jen tak ´nalehko´ - bez neoprenového obleku a ochranného nátěru.

Sedmatřicetiletá psycholožka a sportovkyně, známá také jako ‚ledová mořská panna', uvedla, že motivací k tomuto výkonu je nejen snaha o rekord, ale hlavně možnost zvýšit povědomí o nutnosti chránit Antarktidu a jižní oceán. Zkrátka tvrdí, že své sportování zasazuje do rámce ušlechtilosti.

"Nešlo jen o dosažení nemožného, ale také o to, aby se začalo více mluvit o péči o tyto konkrétní vody a o všem, co se děje se změnou klimatu. To je opravdové pozadí toho, co mě i celý tým popohání. Jsme hrdí, že můžeme toto neuvěřitelné místo proslavit po celém světě, jsem za tuto příležitost velmi vděčná," uvedla troufalá plavkyně.

Ale i samotný sportovní výkon je pozoruhodný. „Bylo mým snem více než 10 let takové plavání v Antarktidě a dosažení ‚konce světa´." řekla po mimořádném kousku, k němuž jí dopomohla podpora nejen jejího vlastního týmu, ale i chilského námořnictva.

„Společně mi pomohli zotavit se, dát se dohromady. Je to extrémní plavání, které vyžaduje hodně přípravy."

Také regenerace byla pro plavkyni složitá. „Měla jsem značnou hypotermii, dosáhla jsem tělesné teploty 27 stupňů. Na plavání v těchto podmínkách musíte být velmi připraveni. Nejen fyzicky, ale i psychicky. Tři roky jsme velmi tvrdě pracovali, abychom měli příležitost dokončit tento plavecký cíl."

Hernándezová na sebe už upozornila vícekrát. World Open Water Swimming Association ji mimo jiné ocenila za to, že jako první člověk před časem plavala tři námořní míle mezi Tichým a Atlantským oceánem kolem Hornova mysu na jihu Chile.

Reklama