Hlavní obsah

Zlato nebyla náhoda! Chaloupka se definitivně dostal z mistrovské kocoviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2021 se postaral o slalomovou senzaci, když se v Bratislavě stal mistrem světa. O necelé dva roky později se kanoista Václav Chaloupka na mezinárodní akci vrátil na stupně vítězů, v Krakově získal evropský bronz.

Foto: Ivana Roháčková

Kanoista Václav Chaloupka a jeho bronz z Evropských her.

Článek

Krakov (od našeho zpravodaje) ‑ „To zlato bylo dost nečekané pro všechny. Možná pak lidi vnímali, že to byla náhoda, ale já tvrdě pracoval, abych přidal další výsledek, který by je přesvědčil, že to náhoda nebyla. Věřím, že se to povedlo,“ hlásil se spokojeným úsměvem.

Předloňský životní úspěch jeho parádně rozjetou kariéru trochu přibrzdil. „Prošel jsem si takovou pomistrovskou kocovinou, kterou jsem si sám připravil,“ přiznal. „Hned jsem se pustil do tréninku, od čehož mě všichni zrazovali, a tělo mi vystavilo stopku. Trvalo mi celou loňskou sezonu, než jsem tělo jen neždímal, ale také mu vracel zpět, co potřebuje,“ vysvětloval.

Svěřenec Miloslava Říhy si v Krakově vedl skvěle už v semifinále, kdy jel nejrychleji ze všech a o vítězství ho připravil jeden dotyk branky. „Ve finále ta jízda nebyla tak super, trošičku to drhlo, ale jsem nadšený, že jsem to i tak urval,“ přiznával.

Pak už seděl na místě pro trio nejlepších a sledoval jízdu slovinského favorita Benjamina Savšeka. Když během jízdy kazil, ostatní závodníci Chaloupkovi gratulovali, ale český slalomář je ještě brzdil. Až když projel Savšek cílem, chytil se za hlavu a zářil štěstím.

O osm setin porazil Jiřího Prskavce, kajakářského mistra světa, jenž se rychle prosadil i mezi kanoisty. „Pro mě je na kajaku nejlepší v historii a že na kanoi jezdí hned prvním rokem takhle, to je neuvěřitelné. Pro mě je cenné, že můžu nasávat tu jeho mentalitu,“ říkal.

Foto: Ivana Roháčková

Kanoista Václav Chaloupka si jede pro bronz z Evropských her.

Oba medailisté spolu v Krakově sdíleli pokoj. „Tak mi Jířa předal minimálně kousek toho zlatého lesku a já si z něj vzal bronz,“ usmál se. A pak už s vážnou tváří vychvaloval přístup Prskavce: „Jeho skvělá vlastnost je, že je strašně otevřený. Ať se ho zeptám na cokoliv, všechno mi řekne. Je nejlepší na světě a zároveň tahá celý tým s sebou.“

Jenže na olympijské hry do Paříže pojede na kanoi za rok jen jeden Čech a to je ještě ve hře stříbrný z Tokia Lukáš Rohan. „Nominovat se na olympiádu je můj cíl. Nechci se toho bát, nebo se tomu vyhýbat,“ říká Chaloupka bez vytáček.

V úterý státnice

Jenže teď má jeden bližší civilní cíl. V úterý ho čekají závěrečné státnice v oboru sportovní management. „Učil jsem se i tady, ale ve středu jsem si řekl, že to odložím a musím se koncentrovat na závody. Doufám, že až učení otevřu, zase mi to naskočí,“ přeje si.

„Na gymplu v Olomouci jsem byl myslím velmi vzorný student, po přechodu do Prahy prioritu dostala voda, trochu jsem polevil. Nejsem za to na sebe pyšný, ale doufám, že to v úterý doklepnu,“ věří Chaloupka.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články