Hlavní obsah

Biatlon je v ohrožení! Francouzi bijí na poplach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále sílící inflace citelně zasahuje i do světa sportu, prudký nárůst cen omezuje v rozličných odvětvích plány pro nadcházející sezonu. Poté, co před několika týdny představil Francouzský biatlonový svaz složení tréninkových skupin pro další zimu, vyvolala údiv skutečnost, že mezi nimi zcela chybí mládežnická družstva. Technický ředitel svazu Stéphane Bouthiau nyní toto rozhodnutí objasnil a odhalil bezútěšný obraz v zemi biatlonových legend Martina Fourcadea či Marie Dorinové Habertové.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský biatlonista Émilien Jacquelin na střelnici.

Článek

„Musíme se vejít do stejného rozpočtu jako v minulé sezoně, ovšem při současných nákladech za cestování, hotely a cenách letenek, které v posledních měsících doslova explodovaly, je to nemožné," uvedl Bouthiau v interview pro Nordicmag. Dodal, že místo toho, aby rozmělnil stávající prostředky mezi více skupin a riskoval, že vlastně nikdo nebude mít dost, rozhodl se svaz prozatím juniorské skupiny „obětovat".

V dlouhodobém horizontu a rovněž s výhledem na olympijské hry v roce 2026 v Miláně a Cortině d'Ampezzo je ovšem naopak cílem zabudovávat právě mladé talentované sportovce do národních výběrů pro Světový pohár, aby získali cenné zkušenosti. „Bez mládeže se neobejdeme, ale situace je dramatická, biatlon je v ohrožení! Takto nemůžeme pokračovat," zdůraznil Bouthiau v dalším rozhovoru pro list Le Dauphiné.

Na zásah představitelů svazu okamžitě reagoval špičkový francouzský biatlonista Émilien Jacquelin, pátý muž celkového pořadí uplynulého ročníku SP. „To se musí změnit! Urychleně," napsal na svém twitterovém účtu.

Jacquelin patří v 26 letech mezi mladší členy národního A-týmu. To celkovému vítězi SP Quentinu Fillonu Mailletovi bude v srpnu už třicet a jeho reprezentační kolegové Simon Desthieux a Antonin Guigonnat už tuto hranici dokonce překonali.

Reklama

Související témata: