Hlavní obsah

Na biatlon se řítí pohroma? Horší než doping, podvádět je velmi jednoduché

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radikální novinka budí stále větší rozpaky. Mezinárodní biatlonová unie IBU se rozhodla od příští sezony uplatňovat úplný zákaz fluorových produktů k mazaní lyží. Ve Švédsku však zjistili, že přístroj, který má regulérnost v závodech ohlídat, je poměrně snadné obelhat.

Foto: @hannaaoberg

Švédský tým odhalil závažné nedostatky při kontrole užívání fluoru ve voscích.

Článek

„Pokud s tím teď něco neuděláme, bude to znamenat ještě větší problém než doping," varoval v rozhovoru pro švédskou televizi SVT šéf vývoje vosků tamního národního biatlonového týmu Johan Wahlström.

Podobnému problému se možná vystaví i mezinárodní lyžařská federace FIS, která má rozhodnout o úplném zákazu fluoru ve voscích na svém kongresu 26. května.

Ohledně vyřazení fluoridových produktů panuje už delší dobu shoda, koneckonců vlastní regulaci jeho využívání k mazání lyží má i Evropská unie.

Otázkou ale nyní je, jak zákaz efektivně vymáhat a chytit případné hříšníky, kteří pravidlo poruší.

Švédové měli přístroj na odhalení užití zakázaného složení vosků k dispozici a v jeho fungování odhalili zásadní nedostatky.

„Snažili jsme se přístroj obelstít a vychytat jeho případné nedostatky. Jestli se nám podvod povedl? Ano. A bylo to hodně jednoduché. Momentálně rozhodně nejsme tam, kde bychom už měli být," upozorňoval Wahlström.

S ním souhlasí i šéf mazací sekce švédského běžeckého lyžování Petter Myhlback. „Tohle ještě není hotový produkt. Nedosahuje cíle, k jakému byl určen," přiznal.

„Byli jsme dost překvapeni, čekali jsme od toho přístroje mnohem víc. Nevím, kdy chtějí všechny problémy vychytat," divil se Wahlström.

Samotná IBU však zůstává v klidu. „Se zařízením a metodami posuzování jsme spokojeni. Rozhodnutí (o zákazu fluoru) už bylo učiněno," uvedl prezident IBU Olle Dahlin.

A to navzdory upozornění, že je momentálně poměrně snadné podvádět. „Snažíme se zjistit možné mezery ve fungování systému a napravit je. Pracujeme na tom," ujišťoval Dahlin.

Reklama

Související témata: