Hlavní obsah

Voborníková zářila ve stíhačce. Skočila na sedmé místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Životní výsledek v podobě 7. místa ve stíhacím závodě zajela Tereza Voborníková při biatlonovém mistrovství světa v německém Oberhofu. Zlepšila se tak o jedenáct pozic oproti startovnímu číslo, když se mohla opřít o výborný běh i čistou střelbu vstoje. Naopak Markéta Davidová musela pětkrát na trestné kolo a skončila až šestnáctá. Třetí česká reprezentantka Lucie Charvátová obsadila 41. příčku. Zlato brala vedoucí žena Světového poháru Julia Simonová, která k němu skočila z desáté pozice.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Francouzská biatlonistka Julia Simonová vyhrála na MS stíhací závod žena a získala svou první medaili na vrcholné světové akci.

Článek

Na startu chyběly dvě závodnice z elitní patnáctky sprintu, onemocněly pátá Italka Vittozziová i čtrnáctá Švédka Elvira Öbergová. Davidová v husté mlze přijela k první zastávce střelnici pátá, jenže poslední dvě rány úvodní ležky poslala mimo terč.

Po 300 metrech na trestném kole se Davidová vrátila na trať až devatenáctá, těsně před krajankou Voborníkovou, která kroužila jednou. Na druhé ležce chybovaly obě Češky znovu a pozici nevylepšily.

V čele se dlouho držela zlatá ze závodu na 7,5 km Herrmannová-Wicková a už po druhé ležce měla k dobru půl minuty na Francouzku Simonovou, která pak ale odstřílela přesně i třetí položku a domácí hvězdu dostihla, když se Němka vracela z trestného kola po jedné chybě.

Naposledy na střelnici přijely obě adeptky na zlato spolu. Chybovaly obě, ale vedoucí žena pohárového seriálu jen jednou a získala tak své první individuální zlato z MS. Herrmannová-Wicková se po dvou trestných kolech radovala ze stříbra. Téměř minutu za nimi probíhal boj o bronz, který pro sebe nakonec urvala Norka Röiselandová před krajankou Tandrevoldovou.

Voborníková se drala dopředu. Protože zvládla obě stojky čistě, to ji katapultovalo až na sedmé místo, když opouštěla naposledy střelnici. Svoje úžasné kariérní maximum uhájila. „Pro mě je to neuvěřitelné, kam jsem se dostala. Radši jsem na to ani moc nemyslela. Lyže mi jely skvěle až do konce a jen si pohlídala poslední ránu, aby mě to nemrzelo," řekla pro ČT biatlonistka, které její dosavadní výsledky na šampionátu hodně přiblížily účast v závodě s hromadným startem pro třicet nejlepších.

Masák má na základě pořadí v SP už jistý Davidová. Ve stíhačce ale zůstala u jednoho trestného kola i při střelbě vstoje, nakonec ji to přineslo 16. místo v cíli. „Moc jsem toho v mlze na střelnici neviděla, ale třeba při stojkách to byly moje chyby," litovala. „Pět kol bylo i na Makulu moc a přišlo mi, že závod rozjela až zbytečně zataženě," říkal sportovní ředitel české reprezentace Ondřej Rybář.

V neděli aboslvují stíhačku také muži, ti budou v německém Oberhofu startovat v 15:30.

Mistrovství světa v biatlonu v Oberhofu (Německo)
stíhací závod, ženy (10 km):
1. Simonová (Fr.) 32:00,8 (1 trest. okruh)
2. Herrmannová-Wicková (Něm.) -27,0 (4)
3. Olsbuová Röiselandová -37,7 (3)
4. Tandrevoldová (obě Nor.) -1:00,3 (3)
5. Schneiderová (Něm.) -1:08,3 (4)
6. Jeanmonnotová (Fr.) -1:08,7 (1)
7. VOBORNÍKOVÁ (ČR) -1:12,9 (2)
..16. DAVIDOVÁ (ČR) -1:59,9 (5)
41. CHARVÁTOVÁ (ČR) -4:36,4 (6)

Reklama